• 瀏覽: 4,096
  • 回覆: 26
因為新的工作接觸過好多年青人,童年催谷得太勁,好多已經失去好奇心同埋學習動力,佢哋好多都學業好好,考試高分,但係雙眼已經失去靈魂

熱賣及精選
同意
可憐的下一代, 比而家啲廢官廢議員摧殘

我安排咗自己個小朋友讀happy School,希望佢童年過得開心啲,就算將來要谷學業,都等大個啲先,抗逆力會高啲

引用:
原帖由 古Cute羊 於 2021-9-28 10:18 PM 發表

因為新的工作接觸過好多年青人,童年催谷得太勁,好多已經失去好奇心同埋學習動力,佢哋好多都學業好好,考試高分,但係雙眼已經失去靈魂
因為好多都係好似AI機器人咁去學習考試,目標衹為了入到大學否,冇真真正正去學習,你可以講呢啲真係正宗填鴨式教育.

呢一代淨係識得操卷 冇辦法啦為咗成績

引用:
原帖由 格格許許 於 2021-9-29 09:55 PM 發表

我安排咗自己個小朋友讀happy School,希望佢童年過得開心啲,就算將來要谷學業,都等大個啲先,抗逆力會高啲
抗逆力係練返嚟嘅, 要有抗逆力, 要有適當的操練。

由6歲小學一年級被填鴨,不斷地計較自己成績,這樣十分滅志。

一向都係

讀書始終係細路本份, 你冇理由叫佢唔讀的。 

所以香港好多家長千方百計想啲仔女去外國讀書

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-9-29 11:56 AM 發表

同意
可憐的下一代, 比而家啲廢官廢議員摧殘
係個制度

引用:
原帖由 格格許許 於 2021-9-29 09:55 PM 發表

最緊要家長識諗,你個女讀邊間happy school ?幼稚園定小學?

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-9-30 01:02 PM 發表

因為好多都係好似AI機器人咁去學習考試,目標衹為了入到大學否,冇真真正正去學習,你可以講呢啲真係正宗填鴨式教育.
真係,仲要無改變

引用:
原帖由 mars1 於 2021-10-2 09:06 AM 發表

由6歲小學一年級被填鴨,不斷地計較自己成績,這樣十分滅志。
最後會連自己興趣都磨滅

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-10-3 05:24 PM 發表

讀書始終係細路本份, 你冇理由叫佢唔讀的。 
都唔係叫佢地唔讀
而係希望有日小朋友可以讀書之餘仲可以發展興趣

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]