• 瀏覽: 17,866
  • 回覆: 169
  • 追帖: 5
本主題由 liecharyo 於 2021-10-13 09:51 AM 分類
自己事業開始有起色, 但老婆就從上年開始催你移民.
本來之前係打算送細路出國讀書, 但後來又反悔話要全家移民.
自己都有講唔想再搬唔想再重新適應的觀點, 但對方就用其他家長都走點解有得走唔走呢個位黎入你.
尤其有對家長, 自己都未走但就一直幫我老婆洗腦咁話英國點好, 個個去到都好開心之類的故事.
好種意一句就係自己都唔想走係為個細路, 難聽到嘔. 樓係平樓仲有排未供完, 去到頂唔到幾耐.
每次一想到一移民, 難得適應打拼返黎的一切就咁無曬, 人生當堂變得好悶.

熱賣及精選
送哂佢地走自己留番係香港...

引用:
原帖由 持久男 於 2021-9-27 11:15 AM 發表

送哂佢地走自己留番係香港...
呢個結果其實唔錯, 可惜某人不接受.

身邊有幾個家庭同你處境一樣,其實真係進退兩難。明知移民對自己前途係死路一條,但偏偏老婆迷信係為細路著想要走。講真,幾十年後喞世界邊個估計得準呀。但哩一刻,香港在全球冇嘜邊個國家城市比得上,人身安全、物價、自由度,再加上自己有事業根基,一定唔走啦。

移去邊個先進國家都會有監控的現在電話乜都做到難度會5知你個腦諗乜嗎5信你試下走去犯法呀包拉到你點解現在疫境中差不多個個失業冇人打劫金舖銀行呀因佢用腦一諗未行動即拉用腦諗諗啦儍仔除非移民去落後國家就有自由啦

引用:
原帖由 ryokun99 於 2021-9-27 11:26 AM 發表

身邊有幾個家庭同你處境一樣,其實真係進退兩難。明知移民對自己前途係死路一條,但偏偏老婆迷信係為細路著想要走。講真,幾十年後喞世界邊個估計得準呀。但哩一刻,香港在全球冇嘜邊個國家城市比得上,人身安全、物價、自由度,再加上自己有事業根基,一定唔走啦。
係呀, 班港媽自己幾句野又話朋友點好點好就好似完成任務咁, 然後你就接手要去完成移民呢個壯舉. 講到移民好似搬去隔離單位咁容易. 自己連歐洲都未去過就係咁吹捧外國. 成日話自己會好容易適應, 而家香港連煮餐飯都懶都要叫外賣, 等多幾分鐘車都覺得辛苦要搭的士. 去到死硬.

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-9-27 11:30 AM 發表

移去邊個先進國家都會有監控的現在電話乜都做到難度會5知你個腦諗乜嗎5信你試下走去犯法呀包拉到你點解現在疫境中差不多個個失業冇人打劫金舖銀行呀因佢用腦一諗未行動即拉用腦諗諗啦儍仔除非移民去落後國家就有自由啦
個阿媽一心只想去英國其他地方吾去, 其他地方對於她都係垃圾. 一個自私的人, 心裡已經有答案仲點會聽其他人講的說話, 接受其他人的意見.

引用:
原帖由 貧窮廢膠子 於 2021-9-27 11:25 發表

呢個結果其實唔錯, 可惜某人不接受.
唔會有女人接受到企硬只送仔女去讀書...仔女讀完返唔返香港另計

引用:
原帖由 持久男 於 2021-9-27 11:45 AM 發表

唔會有女人接受到企硬只送仔女去讀書...仔女讀完返唔返香港另計
單打討論係有可能贏, 但對方太多豬朋狗友八卦家長無辦法.

引用:
原帖由 貧窮廢膠子 於 2021-9-27 11:42 AM 發表

個阿媽一心只想去英國其他地方吾去, 其他地方對於她都係垃圾. 一個自私的人, 心裡已經有答案仲點會聽其他人講的說話, 接受其他人的意見.
英美中監控最嚴重

引用:
原帖由 貧窮廢膠子 於 2021-9-27 11:47 發表

單打討論係有可能贏, 但對方太多豬朋狗友八卦家長無辦法.
你都識講豬朋狗友八卦家長啦...大聲d同佢講你係你佢係佢...佢選擇既野唔代表一定岩

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-9-27 11:51 AM 發表

英美中監控最嚴重
重點係唔想走, 被人倒數逼走好慘. 自己已經不是順利在工作歷程度遇到好多風雨, 然後呢兩年穩定返, 之後不久將來又要離開. 自己都吾細, 仲要開荒咁出去外面.

引用:
原帖由 持久男 於 2021-9-27 11:53 AM 發表

你都識講豬朋狗友八卦家長啦...大聲d同佢講你係你佢係佢...佢選擇既野唔代表一定岩
我講得贏就吾使呢度出POST啦, 有時候覺得做人父母做到我咁無尊嚴都幾無用. 下下好似手下聽老細講野咁.

引用:
原帖由 貧窮廢膠子 於 2021-9-27 11:59 發表

我講得贏就吾使呢度出POST啦, 有時候覺得做人父母做到我咁無尊嚴都幾無用. 下下好似手下聽老細講野咁.
互相忍讓磨合姐...不過最緊要係收埋d錢唔好俾佢知你有幾多...

引用:
原帖由 貧窮廢膠子 於 2021-9-27 11:57 AM 發表

重點係唔想走, 被人倒數逼走好慘. 自己已經不是順利在工作歷程度遇到好多風雨, 然後呢兩年穩定返, 之後不久將來又要離開. 自己都吾細, 仲要開荒咁出去外面.
走泥托假民主英美中佢都係用中央電腦監控所有人分析民意做D迎合大多數人民鍾意事情來搏取支持

提示:支持鍵盤翻頁左 右