• 瀏覽: 9,706
  • 回覆: 36
2個月前同搬咗出去住,雖然好多野要重新適應,都冇得再食住家飯.....

但有個好大好處係,同老母關係好咗,以前佢有咩唔滿意,會大大聲聲講,吵住晒,又成日執我啲信,最中意翻我啲私人野。成日都因為呢啲野同佢吵,但佢好似永遠都唔明要尊重他人私隱

依家搬出嚟住之後,同老母會KEEP住傾下電話,可能因為冇喺一齊住,磨擦少咗,反正佢有時會呻下好悶,咁我都唔會話完全唔返屋企,一星期都會返屋企同老母食1,2次飯,有時出去食,有時喺屋企食,真係冇再吵架,感覺關係好咗.......

啲人成日話相見好,同住難,其實又點止情侶,屋企人關係都係咁.......

[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,
違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
恭喜樓主

如果得你媽一個人住你就不孝了

引用:
原帖由 Enner 於 2021-9-23 04:25 PM 發表

2個月前同搬咗出去住,雖然好多野要重新適應,都冇得再食住家飯.....

但有個好大好處係,同老母關係好咗,以前佢有咩唔滿意,會大大聲聲講,吵住晒,又成日執我啲信,最中意翻我啲私人野。成日都因為呢啲野同佢吵,但佢好似永遠都唔明要尊重他人私隱

依家搬出嚟住之後,同老母會KEEP住傾下電話,可能因為冇喺一齊住,磨 ...
呢個系唔系就系,距離產生美呢!

同住難呢句話係因為地方細,好多空間要共用,磨擦多咗

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-9-23 05:28 PM 發表

如果得你媽一個人住你就不孝了
樓主邊有你咁幸運可以做考順仔,你出世到而家都可以黐住你個高齡老母住長青,自己又冇獨立能力,個個月靠社署份綜援,租劏 房都租唔起啦

第時你老母歸天,你訓街都似

引用:
原帖由 Enner 於 2021-9-23 04:25 PM 發表

依家搬出嚟住之後,同老母會KEEP住傾下電話,可能因為冇喺一齊住,磨 ...
家用少個崩都唔洗唸

恭喜

引用:

相見好,
同住難。

少接觸少磨擦
同埋會比較珍惜相處的時光

引用:

咁咪好囉

搬出去係明志選擇

引用:

好啦,唔洗比老母收你消費券,就快10月1第二期。

接觸少咗, 唔多唔少會有小小掛住...

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]