• 瀏覽: 13,803
  • 回覆: 65
尋日幫阿仔睇功課個陣見到要寫我的志願,呢份已經算最簡單既功課
睇個陣見到阿仔話佢既志願係要做家庭主婦,佢寫個原因係因為佢覺得嫲嫲婆婆同媽咪煮飯好好食,嫲嫲同婆婆有時又會湊佢放學返到屋企又做家務,佢都想幫屋企做呢啲事
睇睇下都覺得佢好乖仔,咁細個就會諗幫屋企手做下家務
點知睇到最尾都寫:而且因為看到爸爸工作很辛苦,我不想長大了也要這麼辛苦工作,想像嫲嫲婆婆一樣只需在家做家務。

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-9-20 01:04 PM 發表

尋日幫阿仔睇功課個陣見到要寫我的志願,呢份已經算最簡單既功課
睇個陣見到阿仔話佢既志願係要做家庭主婦,佢寫個原因係因為佢覺得嫲嫲婆婆同媽咪煮飯好好食,嫲嫲同婆婆有時又會湊佢放學返到屋企又做家務,佢都想幫屋企做呢啲事
點知睇到最尾都寫:而且因為看到爸爸工作很辛苦,我不想長大了也要這麼辛苦工作,想像嫲 ...
小朋友咁細個就知道爸爸工作辛苦

引用:
原帖由 Fokung 於 2021-9-20 02:41 PM 發表

小朋友咁細個就知道爸爸工作辛苦
因為見到爸爸成日都係過左我地食飯時間先返,自己一個人坐係到食飯

有大志。

咪玩啦 男人長大做家座主婦 寫出來俾同學笑啦 大個做基定食軟飯?

令人羨慕...............

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-9-20 02:45 PM 發表

因為見到爸爸成日都係過左我地食飯時間先返,自己一個人坐係到食飯
工時長唔代表辛苦,仲可以好好玩添

一定係個死佬返到屋企,時時刻刻唉聲嘆氣,一定要叫佢改下,免得有樣學樣,第日返番全日一放學返屋企就鞋口鞋面

引用:
原帖由 tommwins 於 2021-9-20 04:53 PM 發表

咪玩啦 男人長大做家座主婦 寫出來俾同學笑啦 大個做基定食軟飯?
做家庭主夫又唔一定係基或者食軟飯既…我諗

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2021-9-20 05:03 PM 發表

工時長唔代表辛苦,仲可以好好玩添

一定係個死佬返到屋企,時時刻刻唉聲嘆氣,一定要叫佢改下,免得有樣學樣,第日返番全日一放學返屋企就鞋口鞋面
佢返到黎都係同個仔玩,又會問下個仔今日返學返成點
不過都係得好短時間,我諗係仔細個都想痴老豆玩掛

我讀小學嘅年代,因為校長會抽check學生功課,同學答得太差或老師改得唔好會被訓話,所以老師引導我哋,男同學寫「警察、醫生、律師」女同學寫「老師、護士、社工」,所以一班38個同學,篇篇都差唔多分,大約65至75分。

我相信你係一個好爸爸,最少個仔都覺得你為家庭付心不少時間。

你有時仲有睇下個仔嘅作文,又同佢傾下計。小朋友為作文而作,其實志願會隨時間同長大一直在變,樓主不用太認真。

童言無忌

雖然唔係乜嘢大志, 但係非常貼地, 貼心, 讚

其實我宜家志願都系想吃軟飯,就系等吳到願意比軟飯我吃的那個她,快餓死了!

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-9-20 01:04 PM 發表

點知睇到最尾都寫:而且因為看到爸爸工作很辛苦,我不想長大了也要這麼辛苦工作,想像嫲 ...
一係食軟飯,一係變基佬,自己小心睇路。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]