• 瀏覽: 1,356
  • 回覆: 4
[隱藏]
孩子從幼兒園升入小學,唔止系孩子一下子適應唔了,父母也需要一段時間嚟適應身體和心理上嘅變化。咁父母喺呢段時間中到底起了多么重要嘅作用呢?
孩子剛開始到一個全新嘅環境中,老師和同學們都系完全陌生嘅,喺一定程度上會缺乏安全感,而父母系從小帶畀佢最多安全感嘅人。如果有時間,請一定要親自去接送孩子上下學。上學途中多多鼓勵佢今日要在學校上課認真聽講、積極發言,和同學們喺一起要相互幫助,邊驚只系叮囑佢課間要多飲水、及時收拾好書包文具呢些簡單嘅事情,呢些對孩子嚟講都會促使佢盡快地融入學校。
放學陣,一定要提前到達學校,孩子一出校門就可以睇到自己嘅父母,呢對於孩子嚟講系一種心理上嘅慰藉。回家嘅路上,多多跟孩子交流,問問佢今日在學校發生了乜有趣嘅事情,課堂上學會了乜新嘅知識,喺呢個交流嘅過程中,既可以引導孩子發依家學校嘅樂趣,也能慢慢讓佢了解學到新知識會帶嚟成就感。
所以喺剛剛入小學嘅呢段時間里,作為父母,唔止系讓佢食飽著暖,更重要嘅系要畀佢足夠嘅鼓勵、肯定和陪伴,以自己積極樂觀嘅情緒就感染孩子,佢勇敢地去嘗試一些事情,積極地去面對遇到嘅一些新情況。



熱賣及精選
社會走偏了,父母可以有多少時間陪伴子女?

分分鐘見補習老師的時間仲多過見父母和學校老師。



提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
孩子又重新到新嘅環境中學習,作為父母,唔止系讓佢食飽著暖,更重要嘅系要畀佢足夠嘅鼓勵、肯定和陪伴,以自己積極樂觀嘅情緒就感染孩子,佢勇敢地去嘗試一些事情,積極地去面對遇到嘅一些新情況。


[隱藏]
父母要多多關心孩子,建立良好的作息規律,培養良好的學習習慣,對孩子一生都會有幫助。


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]