• 瀏覽: 1,651
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
雖然公司有提供醫保,不過都想買一份高端醫保,但就因為有乳腺增生,保險公司拒保該部位。之前例行婦檢,2、3個醫生都話我嘅情況唔洗理佢,對健康無影響。Agent當然勸我買啦,我覺得俾足錢但唔係全面保障,始終覺得唔太好,有無靚女有類似情況可以分享下?我係咪要繼續買呢?

熱賣及精選
可以買

引用:
原帖由 牧夫座 於 2021-9-19 11:36 AM 發表

可以買
保費要成萬幾蚊一年但不保雙乳,真係搏一搏架咋

買保險就會煩足你一世…公司有醫保就唔洗買啦~

引用:
原帖由 milktmn 於 2021-9-19 07:44 PM 發表

買保險就會煩足你一世…公司有醫保就唔洗買啦~
一旦約滿或者轉工就會無咗份醫保,同埋佢個保障範圍唔係太夠,所以先考慮自己再買

引用:
原帖由 阿嘉絲 於 2021-9-19 07:47 PM 發表

一旦約滿或者轉工就會無咗份醫保,同埋佢個保障範圍唔係太夠,所以先考慮自己再買
claim保險,好似被人查家宅,佢拎住張你簽左同意信周圍去醫院診所check你記錄,做完手術後不斷要交醫療文件,佢自己check之餘又要我交私家醫生記錄+醫療報告, 煩左我超過大半年,煩到我情願直接俾錢入院…無咁嬲…

轉工前將個GROUP POLICY 轉去INDIVIDUAL POLICY, 咁pre-existing conditions 一般會繼續保.

後生又唔買

引用:
原帖由 阿嘉絲 於 2021-9-19 11:24 AM 發表

雖然公司有提供醫保,不過都想買一份高端醫保,但就因為有乳腺增生,保險公司拒保該部位。之前例行婦檢,2、3個醫生都話我嘅情況唔洗理佢,對健康無影響。Agent當然勸我買啦,我覺得俾足錢但唔係全面保障,始終覺得唔太好,有無靚女有類似情況可以分享下?我係咪要繼續買呢?
我係你嘅話都會買,但我會問多幾間公司先。因為有啲公司只要加loading 就可以保。

我有用BUXX嘅高端自願醫保,佢本身都唔係話好貴,我諗就算加埋loading 都應該唔會太貴,你可以去問問

引用:
原帖由 smilehappy333 於 2021-9-20 03:58 PM 發表

我係你嘅話都會買,但我會問多幾間公司先。因為有啲公司只要加loading 就可以保。

我有用BUXX嘅高端自願醫保,佢本身都唔係話好貴,我諗就算加埋loading 都應該唔會太貴,你可以去問問
問咗另外兩間結果都一樣,如果照買日後醫番好可以再向保險公司申請撤銷拒保事項,但問題係乳腺增生根本唔會百分之百痊癒,所以苦惱中,唔買又驚第二樣病出嚟就更難買。

我有差唔多經驗但我照買exclude果樣囉,你要問你公司果份5做有冇extend

引用:
原帖由 阿嘉絲 於 2021-9-19 11:24 AM 發表

公司份醫保, 是否只包住院, 有冇包門診?

引用:
原帖由 bblaila 於 2021-10-2 04:29 AM 發表

我有差唔多經驗但我照買exclude果樣囉,你要問你公司果份5做有冇extend
問咗幾間保險公司都拒保乳房,所以暫時唯有照買。醫生話乳腺增生變成乳癌機會好低,叫我唔洗擔心。

引用:
原帖由 二等公園 於 2021-10-2 07:39 AM 發表

公司份醫保, 是否只包住院, 有冇包門診?
公司嗰份有包住院同門診嘅,但個保額好低囉。

若果公司有買門診, 門診好有用, 可慳回不少金錢 !

如果住院的, 最高賠償額, 只是 500元一晚, 只適宜入住公家醫院, 原則上, 住院的, 可有可無!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]