• 瀏覽: 1,351
  • 回覆: 12
熱賣及精選
樓主 :
1.物質同精神係兩回事
2.物質表面睇倒,而精神係用智慧去感覺
3.中華文化傳統教育以儒釋道為基礎,先去建立人之智慧,以仁愛慈悲為目標。
4.西方教育以學術邏輯推理為基礎,以功與利為目標。
5.人自出生後受環境、教育及社會文化所支配。近朱者赤。
6.要學當要虛心靜聽,用心求解。
7.男女有別人各有志。善用文字顯智慧,浪漫激情見真心。
8.世間有大奶BB亦有瘦面窮男。相由心生,名自命出。生壞相,改壞名,好難番身。
( 大奶BB 唔係諷刺樓主,係指生來大食後變肥。肥人多數樂觀、隨和唔執著唔計較。)
( 瘦面窮男 面無四兩肉,心胸狹窄,斤斤計較。呢D人不可深交。)
( 相由心生 人若心哋善良者,臉常帶笑容,寛鬆之表情。)

古人尋偶考才學,如山歌對唱,花燈猜謎。
現今香討聊天,徵友求婚,以吹水取笑形
式作才學,不淪不類。此乃出自本地傳
媒電影劇集,聲色犬馬之花巧胡鬧,已成
魚目混珠。

附件

81. 美果滿樹眾者求..jpg(299.96 KB)

2021-9-18 07:37 AM

81. 美果滿樹眾者求..jpg

82.jpg(254.08 KB)

2021-9-18 07:47 AM

引用:
原帖由 D奶baby 於 2021-9-17 09:36 PM 發表

我見到身邊有個女朋友
整下容(微),隆胸
然後字都唔識多個
中4未讀完
但成日出入高級酒店、餐廳
有好多名牌袋
幾乎晚晚飲酒飲到5/6點
日頭見唔到人
有一次chock到ta原來係私竇做
識到d老細
有錢人都未必肯使錢係你身上
我身邊有錢個d最多個個都係請我食左一次2xx$的飯(餐廳我選擇的)
好多溝左5年以上 條毛都無
然而 我自己返full time同時有網店 兼一星 ...
嘩!好長啊!你想揾$咪揾$囉!你想有樽鹽咪有樽鹽囉!你想賣身咪賣身囉!你想後悔咪後悔囉!一句講曬你開心咪得囉!一樣道理,人哋開心咪得囉!你理得人啫!

太長

單身系我快樂!
單身使我成長!

睇晒D字俾個叻你

引用:
原帖由 RV356484 於 2021-9-18 06:43 AM 發表

樓主 :
1.物質同精神係兩回事
2.物質表面睇倒,而精神係用智慧去感覺
3.中華文化傳統教育以儒釋道為基礎,先去建立人之智慧,以仁愛慈悲為目標。
4.西方教育以學術邏輯推理為基礎,以功與利為目標。
5.人自出生後受環境、教育及社會文化所支配。近朱者赤。
6.要學當要虛心靜聽,用心求解。
7.男女有別人各有志。善用文字顯智慧,浪漫激情見真心。
8.世間有大奶BB亦有瘦面窮男。相由心 ...
說得好

自己開心,唔後悔就係最好嗰。管他那麼多

Too long
Read lateR 😂

Dont say in such  !
Even  short  can  you  read  ?

附件

3.jpg(119.37 KB)

2021-9-19 12:44 AM

掃描0178.jpg(353.41 KB)

2021-9-19 12:47 AM

掃描0180.jpg(329.81 KB)

2021-9-19 12:47 AM