• 瀏覽: 11,365
  • 回覆: 54
前日有新iphone發佈會,個日收工就問家中兩老洗唔洗換電話要既話想買邊部我買比佢地
阿媽話佢想買Pro Max個部,我話:你隻手咁細隻會唔會拎得好辛苦?
阿媽答我:大機啲字可以放大啲呀嘛!
老豆聽完忍唔住笑左出聲,我就話:啲字既大細係關個設定事,唔關部機有幾大事…
阿媽聽完好似都係唔明咁樣繼續話:我覺得都係部電話大啲咁啲字咪可以再放大啲囉
結果我解釋左4個字又用幾部電話即場示範比佢睇先可以勉強令到佢接受字既大細係唔關部電話有幾大事
我都唔明點解每次同阿爸阿媽解釋電子野/科技野既時候佢地成日都可以諗到啲我諗唔到既問題…

Action speak louder than words.
熱賣及精選
係你解釋得唔好先要解釋4個字姐

引用:
原帖由 Feeleton 於 2021-9-17 12:02 PM 發表

前日有新iphone發佈會,個日收工就問家中兩老洗唔洗換電話要既話想買邊部我買比佢地
阿媽話佢想買Pro Max個部,我話:你隻手咁細隻會唔會拎得好辛苦?
老豆聽完忍唔住笑左出聲,我就話:啲字既大細係關個設定事,唔關部機有幾大事…
阿媽聽完好似都係唔明咁樣繼續話:我覺得都係部電話大啲咁啲字咪可以再放大啲囉
結果我解釋左4個字又用幾部電話即場示範比佢睇先 ...
係你唔明,機大字自然大,我用3210時係甘。
另外,重點係你老豆識笑,即係你解釋少一次。
更重要係屋企有人會明白你。

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-9-17 01:40 PM 發表

係你唔明,機大字自然大,我用3210時係甘。
另外,重點係你老豆識笑,即係你解釋少一次。
更重要係屋企有人會明白你。
我老豆都費事出聲
同女人解釋電子野就同女人講道理一樣都係行唔通

引用:
原帖由 Feeleton 於 2021-9-17 12:02 PM 發表

我想問下,如果睇片,點樣整D字幕大D?有好多野,芒大就會大D,冇得較㗎天才

引用:

樓主你哋一家人其樂融融嘅,真嘅好羨慕。

照買囉,阿媽話唔啱就再過

引用:

一部14吋mon,個字放到最大都係大約10平方吋。
一部55吋mon,個字可以放大到成40平方吋。
咁你話字嘅大細關唔闗個mon大細事?

引用:
原帖由 Feeleton 於 2021-9-17 05:51 PM 發表

我老豆都費事出聲
知道就好。
多少英雄豪傑返到屋企都係要先自廢武功前可以長命。

表達能力

引用:
原帖由 Feeleton 於 2021-9-17 05:51 PM 發表

我老豆都費事出聲
好似唔關女唔女人事,我都成日要教啲同事點用電話setting,雖然女嘅比例比男嘅多,但都有啲男同事唔多識set,後生過我問返我轉頭都有,但我是女的。
仲要有啲apps我係無裝嘅都用得熟過佢地……

引用:

唔好用自己對事或物嘅直覺或感受強加於其他人身上

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-9-18 02:24 PM 發表

唔好用自己對事或物嘅直覺或感受強加於其他人身上
你所講人既都犯齊仲話人你知5知衰架

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]