• 瀏覽: 10,768
  • 回覆: 44
每個禮拜六都會返阿婆到食飯,大時大節就更加會返阿婆到連埋舅父阿姨佢地一齊食飯
爺爺嫲嫲因為同阿婆關係好好,所以如果要做節既話都會同我地一齊去阿婆到食飯
但係因為上年因為疫情問題我地成年都冇試過咁多人一齊食飯,都係要分開幾餐食

尋晚媽咪打去阿婆中秋當日洗唔洗早啲上去幫手?但係阿婆竟然話今年唔好成棚人一齊走上去食飯
平時阿婆最注重呢啲做節食飯,唔可以早食更加唔可以遲食一定要正日食,但係今年佢竟然話唔好同佢食…
我地都覺得好奇怪,媽咪追問之下阿婆先好怕羞咁話:我好耐冇試過煮咁多人飯啦,依家人老左味蕾都唔聽使,驚煮得唔好食失禮人呀

聽到阿婆咁講之後媽咪即刻眼泛淚光咁同阿婆講:一個人煮唔到咪加多啲人一齊幫手囉,一家人黎架嘛,做節唔係只在乎好唔好食咁簡單,仲要睇係同邊個食架
結果,中秋個餐飯媽咪就召集左全部人都要幫手一齊煮

聽到阿婆慨嘆人老驚自己煮得唔好食之後我會更加珍惜同屋企長輩一齊食飯既時間

熱賣及精選
可以比個驚喜佢

老人家諗野會側埋一邊, 好在你哋堅持呢餐飯

身體開始唔聽洗,多啲去睇吓佢喇,老左啦

引用:
原帖由 上海心聲 於 2021-9-17 11:13 AM 發表

可以比個驚喜佢
比咩驚喜佢?買個蛋糕上去?

引用:
原帖由 Simonothing 於 2021-9-17 01:25 PM 發表

老人家諗野會側埋一邊, 好在你哋堅持呢餐飯
如果唔食既話我覺得阿婆個日一定會好寂寞!

引用:
原帖由 sobel123 於 2021-9-17 02:23 PM 發表

身體開始唔聽洗,多啲去睇吓佢喇,老左啦
係呀,要好好咁珍惜同屋企人一齊既日子

引用:
原帖由 生仔唔知仔心臟 於 2021-9-17 10:17 AM 發表

每個禮拜六都會返阿婆到食飯,大時大節就更加會返阿婆到連埋舅父阿姨佢地一齊食飯
爺爺嫲嫲因為同阿婆關係好好,所以如果要做節既話都會同我地一齊去阿婆到食飯
但係因為上年因為疫情問題我地成年都冇試過咁多人一齊食飯,都係要分開幾餐食

尋晚媽咪打去阿婆中秋當日洗唔洗早啲上去幫手?但係阿婆竟然話今年唔好成棚人一齊走上去食飯
平時阿婆最注重呢啲做節食飯,唔可以早食更加唔可以遲食一定要正日食,但係今年 ...
幸福嘅一家人,祝樓主與家人永遠喺一起,開開心心嘅。

引用:
原帖由 生仔唔知仔心臟 於 2021-9-17 10:17 AM 發表

平時阿婆最注重呢啲做節食飯,唔可以早食更加唔可以遲食一定要正日食,但係今年 ...
樓主,真嘅好孝順,外婆有你,也一定很幸福。

叫外賣

感動,可以叫到會,煮個湯,整二個老人家食到既餸同淥碟菜就好。簡單同輕鬆。

引用:

過節麻,係咪想整喊人呀,好衰架你。

其實我之前都好注重做節  尤其是中秋節  個女今日問我  幾時做節? 好想食湯丸  跟住  我居然答佢話  我真係好攰   我需要休息   你地唔好搞個老母   教埋佢煮湯丸  人年紀大咗   平時都係食d比較清淡飯餸   要煮多人嘅飯   就好有壓力!驚自己煮得唔好   加上依家好少煮  你婆婆擔心係正常  我情願早一兩個星期去酒樓食就算喇!乾手淨腳!

主題標籤 #中秋節
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]