• 瀏覽: 10,744
  • 回覆: 44
冇折壽的話,香港男人平均81,女人平均89.但好人都去唔到平均壽命,因為被少數人拉高左.所以要好好真惜,時間無多.

熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
人老左味蕾都唔聽使 <-- 100% right

引用:
原帖由 生仔唔知仔心臟 於 2021-9-17 10:17 AM 發表

每個禮拜六都會返阿婆到食飯,大時大節就更加會返阿婆到連埋舅父阿姨佢地一齊食飯
爺爺嫲嫲因為同阿婆關係好好,所以如果要做節既話都會同我地一齊去阿婆到食飯
但係因為上年因為疫情問題我地成年都冇試過咁多人一齊食飯,都係要分開幾餐食

尋晚媽咪打去阿婆中秋當日洗唔洗早啲上去幫手?但係阿婆竟然話今年唔好成棚人一齊走上去食飯
平時阿婆最注重呢啲做節食飯,唔可以早食更加唔可以遲食一定要正日食,但係今年 ...
幾好一家人幫手煮….

引用:
原帖由 上海心聲 於 2021-9-17 11:13 AM 發表

可以比個驚喜佢
比驚喜佢可以預早訂定位出街食

引用:
原帖由 INVOY 於 2021-9-22 12:26 PM 發表

人老左味蕾都唔聽使 <-- 100% right
可能阿婆佢自己開始感覺到身體有警示

味道係其次, 最重要係大家可以襯過節聚一聚, 享天倫之樂

就算有人幫手
買餸洗洗清潔都好辛苦

引用:
原帖由 春天可愛的湯圓 於 2021-9-20 09:43 PM 發表

或者你都煮一個餸拎去一齊食😉
你到提醒我了,多謝嘍。

多啲去睇吓佢喇

引用:
原帖由 長城粟米 於 2021-9-19 01:31 PM 發表

其實我之前都好注重做節  尤其是中秋節  個女今日問我  幾時做節? 好想食湯丸  跟住  我居然答佢話  我真係好攰   我需要休息   你地唔好搞個老母   教埋佢煮湯丸  人年紀大咗   平時都係食d比較清淡飯餸   要煮多人嘅飯   就好有壓力!驚自己煮得唔好   加上依家好少煮  你婆婆擔心係正常  我情願早一兩個星期去酒樓食就算喇!乾手淨腳!
婆婆中意同人相處,就算唔出街都會打電話同我地傾計

引用:
原帖由 lai-ken 於 2021-9-20 05:25 PM 發表

睇字都已經好洋蔥…
樓主仲有上一代長輩真幸福,有能力有機會真係要對佢哋好啲,我未出嚟社會做嘢佢哋已經相繼唔喺度,連請佢哋飲餐茶食個飯嘅機會都冇。而我自己幾年前亦放棄咗俾父母抱孫嘅機會…樓主真係要好好珍惜。
就算依家出左黎做野都堅持每個星期要成家人返婆婆到食飯

引用:
原帖由 no1yin 於 2021-9-21 07:58 AM 發表

d後生好多食完飯拍拍屁股走人、記得幫長者清理飯後一大堆碗碟垃圾先好走呀、有d長者真係怕做餐懵
我地個日幫婆婆拖埋地先走,雖然婆婆同舅父一齊住但係都係順手清潔埋姐

引用:
原帖由 生仔唔知仔心臟 於 2021-9-24 05:46 PM 發表

就算依家出左黎做野都堅持每個星期要成家人返婆婆到食飯
係呀,我細個嗰時,父母都係帶我哋禮拜六同婆婆飲茶禮拜日就同阿爺飲茶

佳人有約,二人世界

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]