• 瀏覽: 10,749
  • 回覆: 44
引用:
原帖由 生仔唔知仔心臟 於 2021-9-17 10:17 AM 發表

每個禮拜六都會返阿婆到食飯,大時大節就更加會返阿婆到連埋舅父阿姨佢地一齊食飯
爺爺嫲嫲因為同阿婆關係好好,所以如果要做節既話都會同我地一齊去阿婆到食飯
但係因為上年因為疫情問題我地成年都冇試過咁多人一齊食飯,都係要分開幾餐食

尋晚媽咪打去阿婆中秋當日洗唔洗早啲上去幫手?但係阿婆竟然話今年唔好成棚人一齊走上去食飯
平時阿婆最注重呢啲做節食飯,唔可以早食更加唔可以遲食一定要正日食,但係今年 ...
其實你阿婆會唔會係怕成棚人上去會集體中蕉, 最後攪個中秋群組, 又唔好意思講到出口叫你地唔好黎, 所以咪咁講~
唔好咁認真, 笑下好啦, 唔岩聽, 唔好意思呀~

你成家人都好有愛呀!
祝大家身體健康!!!!!! 事事順暢!!!!!!

熱賣及精選
引用:
原帖由 生仔唔知仔心臟 於 2021-9-17 05:53 PM 發表

係呀,要好好咁珍惜同屋企人一齊既日子
其實食乜都係其次 有節日做藉口可以一家 齊齊整整食飯 你同阿婆講已經好幸福 食乜都冇所謂求其叫個盆菜都得

好心就唔好一齊食啦
陣間傳染老人家就真係唔方唔節日

通常做節都係一大半買現成, 老母煮兩味顯下身手, 志在一家人聚下 

引用:
原帖由 生仔唔知仔心臟 於 2021-9-17 10:17 AM 發表

每個禮拜六都會返阿婆到食飯,大時大節就更加會返阿婆到連埋舅父阿姨佢地一齊食飯
爺爺嫲嫲因為同阿婆關係好好,所以如果要做節既話都會同我地一齊去阿婆到食飯
但係因為上年因為疫情問題我地成年都冇試過咁多人一齊食飯,都係要分開幾餐食

尋晚媽咪打去阿婆中秋當日洗唔洗早啲上去幫手?但係阿婆竟然話今年唔好成棚人一齊走上去食飯
平時阿婆最注重呢啲做節食飯,唔可以早食更加唔可以遲食一定要正日食,但係今年 ...
幸福呢,酸得我吖.......

老人家係怕病毒。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:

睇字都已經好洋蔥…
樓主仲有上一代長輩真幸福,有能力有機會真係要對佢哋好啲,我未出嚟社會做嘢佢哋已經相繼唔喺度,連請佢哋飲餐茶食個飯嘅機會都冇。而我自己幾年前亦放棄咗俾父母抱孫嘅機會…樓主真係要好好珍惜。

引用:
原帖由 核心強勁的希望 於 2021-9-17 06:05 PM 發表

幸福嘅一家人,祝樓主與家人永遠喺一起,開開心心嘅。
祝婆婆身體健康!

引用:
原帖由 生仔唔知仔心臟 於 2021-9-17 05:52 PM 發表

比咩驚喜佢?買個蛋糕上去?
或者你都煮一個餸拎去一齊食😉

叫阿婆炒碟菜,其他叫到會

剩係食唔落手做真係好過份

d後生好多食完飯拍拍屁股走人、記得幫長者清理飯後一大堆碗碟垃圾先好走呀、有d長者真係怕做餐懵

一家人齊齊整整。幸福!

多上去食飯,孝順阿婆
記得幫手洗碗

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]