• 瀏覽: 2,380
  • 回覆: 15
如果屋企人出街食飯,食剩啲野打包返嚟比自己食,唔食喺米好有問題??

平時自己食唔晒啲野,或者自己在場食唔晒啲飯餸,都會留返下次食,食晒為止。

但喺如果個餐飯,我自己唔喺當場有份食,人地食剩打包返黎,就算喺自己最親嘅屋企人,都感覺好核突。

最慘系食剩嘢個啲人打包返嚟,佢地自己唔會再翻食,要你食晒佢個種。仲要講得好好聽話唔系食剩嘅,系特登留比你。唔肯食又嬲你話你有問題。

就算嬲嬲地拒絕都冇用,佢地會道德綁架你話特登留返啲靚嘅比你,但又唔系食之前夾定出嚟。
依一刻唔食佢第二日又會偷偷地塞入個lunch box到比我帶返工,或者早餐煮返熱佢整好晒比我食,唔食又好折墜,食又唔開心,有種覺得自己幾似執人嘢食咁。

熱賣及精選
你既然唔想, 就要堅持拒絶
唔係下次又黎

我唔在場既一定唔會食,同埋又唔係冇錢唔需要慳到咁囉...

如果真係咁抗拒,婉轉d同佢哋講唔好再打包d食物,怕隔左夜會滋生細菌

我家人都會打包剩餸返家,但我們家人是都習慣用公筷來吃飯。
其實大家習慣用公筷是好事。

引用:
原帖由 持久男 於 2021-9-17 11:14 AM 發表

我唔在場既一定唔會食,同埋又唔係冇錢唔需要慳到咁囉...
係, 都唔知比人點搞過

以前細個, 返完工, 要返夜校.........夜返屋企,............

阿媽都會首先夾一碗仔餸留畀我........屋企人食剩果D 又留番畀我..........但照食.............

介意米5好食,你5食放耐左5新鮮更加5駛食

引用:
原帖由 Ennis7214 於 2021-9-17 10:09 AM 發表

如果屋企人出街食飯,食剩啲野打包返嚟比自己食,唔食喺米好有問題??

平時自己食唔晒啲野,或者自己在場食唔晒啲飯餸,都會留返下次食,食晒為止。

但喺如果個餐飯,我自己唔喺當場有份食,人地食剩打包返黎,就算喺自己最親嘅屋企人,都感覺好核突。

最慘系食剩嘢個啲人打包返嚟,佢地自己唔會再翻食,要你食晒佢個種。仲要講得好好聽話唔系食剩嘅,系特登留比你。唔肯食又嬲你話你有問題。

就 ...
佢係咪未食之前俾個盒裝好留比你先?

引用:
原帖由 影雪 於 2021-9-18 01:35 AM 發表

如果真係咁抗拒,婉轉d同佢哋講唔好再打包d食物,怕隔左夜會滋生細菌
係呀直接同佢講聲

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2021-10-15 05:45 PM 發表

以前細個, 返完工, 要返夜校.........夜返屋企,............

阿媽都會首先夾一碗仔餸留畀我........屋企人食剩果D 又留番畀我..........但照食.............
你呢啲係預先留起餸喎

引用:
原帖由 1993nice 於 2021-10-17 12:54 PM 發表

你呢啲係預先留起餸喎
仲有呢句喎 ----> 屋企人食剩果D 又留番畀我..........但照食

引用:
原帖由 Ennis7214 於 2021-9-17 10:09 AM 發表

就 ...
外出食飯, 食唔晒打包走好正常啫, 又唔浪費. 有物問題.

引用:
原帖由 火腿美人回來了 於 2021-10-18 09:44 AM 發表

仲有呢句喎 ----> 屋企人食剩果D 又留番畀我..........但照食
未食之前留起啲餸,同食完之後倒埋一碟唔同喎。

引用:
原帖由 1993nice 於 2021-10-18 11:51 AM 發表

未食之前留起啲餸,同食完之後倒埋一碟唔同喎。
屋企人食剩果D,  又留番畀我 <---- 係响個碟度, 唔係另外夾起果D.............佢地食完, 剩低果D..............

即係我有兩部份..........一份係一早夾起,..............一份無事先夾起, 係屋企人食完剩低果D...............我兩份都照食............

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]