• 瀏覽: 4,164
  • 回覆: 34
  • 追帖: 1
阿哥唔生性,讀完中學就搞大人地個肚,生左個仔出黎。
個陣BB太多開支,屋企人都幫唔到佢咁多,佢就係咁借銀行,條數滾到好大。
有一排仲要唔返工,係咁問其他人借錢渡日。

到我出黎返工,佢個個月都問我借錢,借到我一毫子都草唔到,宜家負資產緊。
好多朋友都問我點解有返工都咁窮,我實在唔知點答佢地。
近呢一年,佢係咁搵我,喊住叫我幫佢還錢,如果還唔到就會去跳樓,仲叫我好好照顧佢個仔。
已經唔知第幾次叫我幫手還錢,我已經灰心意冷,點解阿哥仲係咁死性不改!

老實講,我因為佢欠銀行30幾萬,每個月都還緊錢,前前後後加埋都50幾萬。
我已經覺得生存無意義,唯一有價值嘅地方就係俾佢利用親情去幫佢還錢。
我都好想有自己嘅生活,唔係一出糧就拎去還錢。
我唔敢諗拍拖,無謂害人,邊會有人想同一個負債累累的人一齊。

訓教一晚醒兩次,返工好似喪屍咁款,生埋蛇,身體愈來愈差。
唉!幫佢等於害左佢,間接害埋自己,咁樣的人生,我出世根本就係錯誤!

對唔住咁多位,現實生活唔知可以同邊個呻,所以上黎開Po發洩一下。

熱賣及精選
緊係5幫佢環啦叫佢申請破產四年後又一條好漢到時佢乜都冇得借咁咪5使煩到你囉

叫佢老破啦,長貧難顧
係驚佢啲街數老破都無用

引用:
原帖由 Applesasmyeyes 於 2021-9-15 12:17 PM 發表

個陣BB太多開支,屋企人都幫唔到佢咁多,佢就係咁借銀行,條數滾到好大。

到我出黎返工,佢個個月都問我借錢,借到我一毫子都草唔到,宜家負資產緊。
近呢一年,佢係咁搵我,喊住叫我幫佢還錢,如果還唔到就會去跳樓,仲叫我好好照顧佢個仔。
已經唔 ...
同佢分開唔好見面。

引用:
原帖由 Applesasmyeyes 於 2021-9-15 12:17 PM 發表

已經唔 ...
個人認為,唯一方法就係由得佢自生自滅...... 事實上亦冇可能因為一個人自己做咗啲仆街嘢,而要全家人去陪葬。

你幫佢孭咗咁多街數,講真已經仁至義盡啦!(甚至係蠢添,唔好介意我咁直接)

同你阿哥講,錢就冇嘞,佢要跳樓就請便,屋企唯一可以答應佢嘅,就係一定會幫佢盡力照顧個小朋友,其他事就貴客自理。冇錢?自己出去揾工做啦!喊苦喊忽有 Q 用咩?

講真,你阿哥都係鳩噏得個講字...... 佢呢種人只識將責任推俾其他人,怨天怨地怨社會但就永遠唔會反省、檢討自己,佢邊度夠膽去死吖!多撚餘。

身邊人經歷過非常類似嘅情況...... 祝樓主你好運。

cls

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-9-15 12:36 PM 發表

緊係5幫佢環啦叫佢申請破產四年後又一條好漢到時佢乜都冇得借咁咪5使煩到你囉
你不如教佢好似你咁呃綜援..........咬左幾十年,山大斬埋有柴喎

你係男定女?

引用:

已經唔 ...
兄弟姊妹間幫到咁上下就要斷~

引用:

已經唔 ...
可憐,你思想太可憐。
希望你有機會重生。

你已經盡力了!唔好再幫佢還,你最好改埋電話號碼,搬走埋。你過二丶三個月就習慣了,呢D正仆街,擺明搵屋企人笨七,你都有自己生活的,佢都冇為你諗過,你駛乜理佢。

叫佢老破啦。
就算要照顧埋佢, 老破左, 唔駛理債務, 只幫補佢及BB一般生計開支, 也減輕唔少.

引用:

已經唔 ...
如果你肯狠下心,佢一直都唔會反醒自己

引用:
原帖由 jayjay123 於 2021-9-16 12:44 PM 發表

你已經盡力了!唔好再幫佢還,你最好改埋電話號碼,搬走埋。你過二丶三個月就習慣了,呢D正仆街,擺明搵屋企人笨七,你都有自己生活的,佢都冇為你諗過,你駛乜理佢。
你數小咗轉工,佢阿哥應該知佢邊到返工

係真Po嘅話 話你岸鳩又驚你嬲
係假嘅話零分重作,太多漏洞

提示:支持鍵盤翻頁左 右