• 瀏覽: 832
  • 回覆: 1
[隱藏]
今日突然有了一種感悟,嗰就系其實喺很多時候,唔系孩子真嘅唔行,而系我哋覺得孩子唔行,佢就喺我哋嘅想法左右下變得「唔行」了。
孩子剛剛進入幼兒園,我哋覺得佢從小就冇離開家、離開老豆老母一日頭嘅時間,佢點能行?結果,孩子可能剛開始確實會喊鬧着唔想去,但系慢慢我哋會發現,孩子竟然覺得喺幼兒園里有小朋友嘅陪伴,比自己喺家要好玩。
孩子升入小學,一個人背着咁大嘅書包,到一個完全陌生嘅環境中去,而且嗰度冇像喺幼兒園里咁照顧孩子嘅老師,飲水、上廁所、收拾書包,甚至系跟同學們之間發生了乜小矛盾,都需要自己嚟處理。我哋莫名地擔心、焦慮,覺得佢肯定一下子唔行,應付唔嚟嘅。結果,第一天放學,你會發現,孩子從學校出嚟,杯子裡嘅水飲完了,書包里新發嘅書收拾得整整齊齊,課間還會和新認識嘅朋友一起去走廊里活動一下。
孩子總系喺以實際行動嚟顛覆你對佢嘅認知,慢慢把你嘅擔心變成放心,讓你明,孩子其實乜都行。我哋需要做嘅從嚟都唔系一味嘅否定,而系喺一個相對安全嘅環境中適可而止嘅擔心,更重要嘅系多多鼓勵佢,讓佢對自己充滿信心。



熱賣及精選
大陸人?


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]