• 瀏覽: 12,429
  • 回覆: 94
  • 追帖: 1
今年中秋成家都打算留喺屋企做節食餐簡單飯就算,阿嫂提議話不如叫奶奶唔好煮買個盤菜返嚟食。
我同老公都覺得咧個提議唔錯,反正個重點都係想一家人坐埋一齊食飯,出街食又要分枱坐仲而家出街食餐飯都唔平。
咁我哋琴晚食飯嗰陣就同奶奶講呢件事,奶奶原本就好想自己煮飯,不過我哋都怕佢太辛苦一個人要煮咁多樣嘢就勸佢食一日半日街外嘢。
點知奶奶就發晒脾氣咁話:既然都食得味精嘢,點解唔直接出去食?都係嗰啲味精咋嘛!一係我就自己煮一係就出街食,冇第三個選擇!
大伯都有話出街食要分枱食,咪又係冇咗一家人做節個意義,喺屋企食盤菜你可以唔使咁辛苦煮咁多嘢又可以一齊食喎。
但係奶奶點都唔肯,堅持話如果唔畀佢煮就寧願出街分枱食…

我都明奶奶想煮飯畀我哋食,但係每次奶奶一做節就會煮九大簋出嚟,仲要得佢一個人煮我哋話想入去幫佢洗下菜都要畀佢趕返出嚟…
到底點解奶奶咁堅持要自己煮?

熱賣及精選
千歧唔好同女人爭執

引用:
原帖由 床下底種蕃薯 於 2021-9-13 12:22 PM 發表

千歧唔好同女人爭執
唉,我哋都係想叫奶奶抖下姐…

老實講盤菜都幾難食
我都同意你奶奶,一係煮一係出街食好D

啲長者,平日已經認為唔煮唔安落,大家係街食味精冇益,甚至認為出麵食係又貴又唔好食(以自己口味作決定),唔煮又成日似廢人,成日冇野做,甚至冇盡力照顧家庭。

其實出街分枱食,食肆都貼心安排到一家人枱貼枱,好多食肆甚至將食物分埋枱上,OK呀!

引用:
原帖由 古懷舊的核心 於 2021-9-13 02:58 PM 發表

老實講盤菜都幾難食
我都同意你奶奶,一係煮一係出街食好D
阿嫂話佢哋買開個間個味都唔差,但係我都未食過
出街食要分枱坐都唔多有做節氣氛

引用:
原帖由 soldierlau 於 2021-9-13 03:04 PM 發表

啲長者,平日已經認為唔煮唔安落,大家係街食味精冇益,甚至認為出麵食係又貴又唔好食(以自己口味作決定),唔煮又成日似廢人,成日冇野做,甚至冇盡力照顧家庭。

其實出街分枱食,食肆都貼心安排到一家人枱貼枱,好多食肆甚至將食物分埋枱上,OK呀!
係呀,奶奶就係就算得佢一個人食都會煮飯。
我哋就係唔想佢咁辛苦…

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 04:08 PM 發表

阿嫂話佢哋買開個間個味都唔差,但係我都未食過
出街食要分枱坐都唔多有做節氣氛
對於長輩黎講,形式仲要過實際感受

咁嗎就吓佢囉,出麵食舒服啲!

長輩期待熱鬧,想見的人可見得機會越來越少。

遊戲人生
引用:
原帖由 BigCondor 於 2021-9-13 04:37 PM 發表

咁嗎就吓佢囉,出麵食舒服啲!
大伯個家感覺上佢地就唔係好想出街食,不過我哋一家就冇乜所謂反正都係同奶奶做節
同埋每個星期都會返奶奶度食飯

有無爆粗炳佢

佢想煮,咪俾佢煮!奶奶開心便可!

佢想煮就由佢煮,煮到有一年佢唔想/冇能力再煮,先再研究second choice囉

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 11:53 AM 發表

今年中秋成家都打算留喺屋企做節食餐簡單飯就算,阿嫂提議話不如叫奶奶唔好煮買個盤菜返嚟食。
我同老公都覺得咧個提議唔錯,反正個重點都係想一家人坐埋一齊食飯,出街食又要分枱坐仲而家出街食餐飯都唔平。
咁我哋琴晚食飯嗰陣就同奶奶講呢件事,奶奶原本就好想自己煮飯,不過我哋都怕佢太辛苦一個人要煮咁多樣嘢就勸佢食一日半日街外嘢。
點知奶奶就發晒脾氣咁話:既然都食得味精嘢,點解唔直接出去食?都係嗰啲味精咋 ...
盤菜好多間都好難食㗎,得一種味精咸,我贊成自己煑,難得一家人一起聚首,佢都係想一家人又可以食得健康些

主題標籤 #中秋節
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]