• 瀏覽: 14,317
  • 回覆: 94
  • 追帖: 2
你奶奶佢想煮,咪俾佢煮囉!奶奶覺得唔辛苦便可!

熱賣及精選
引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 11:53 AM 發表

今年中秋成家都打算留喺屋企做節食餐簡單飯就算,阿嫂提議話不如叫奶奶唔好煮買個盤菜返嚟食。
我同老公都覺得咧個提議唔錯,反正個重點都係想一家人坐埋一齊食飯,出街食又要分枱坐仲而家出街食餐飯都唔平。
咁我哋琴晚食飯嗰陣就同奶奶講呢件事,奶奶原本就好想自己煮飯,不過我哋都怕佢太辛苦一個人要煮咁多樣嘢就勸佢食一日半日街外嘢。
點知奶奶就發晒脾氣咁話:既然都食得味精嘢,點解唔直接出去食?都係嗰啲味精咋 ...
奶奶真慘,煮飯無人幫手,個個等食!老人家,家用有無俾足錢?唔係老人家,需唔需要?係做後生嘅孝道

引用:
原帖由 古懷舊的核心 於 2021-9-13 04:23 PM 發表

對於長輩黎講,形式仲要過實際感受
呢個啱,千祈唔好搞太多花臣

樓主奶奶只係堅持唔食盆菜啫...............
佢想自己煮, 多過出街食..................

盆菜, 真係唔識欣賞...................

唔出去食,邊個煮先

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 04:08 PM 發表

係呀,奶奶就係就算得佢一個人食都會煮飯。
我哋就係唔想佢咁辛苦…
我覺做得奶奶好多都唔後生

如果邊個話在家食, 就叫佢同你奶奶買送煮送洗碗

做節甘辛苦, 出街打邊爐都好過洗碗
都是一餐飯

我唔信其他人而家出街食飯只有4-6人, 佢地都是分檯食啦
而家好多人做節都是一個心意, 都差不多同父/母親節食飯一樣了

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 11:53 AM 發表

今年中秋成家都打算留喺屋企做節食餐簡單飯就算,阿嫂提議話不如叫奶奶唔好煮買個盤菜返嚟食。
我同老公都覺得咧個提議唔錯,反正個重點都係想一家人坐埋一齊食飯,出街食又要分枱坐仲而家出街食餐飯都唔平。
咁我哋琴晚食飯嗰陣就同奶奶講呢件事,奶奶原本就好想自己煮飯,不過我哋都怕佢太辛苦一個人要煮咁多樣嘢就勸佢食一日半日街外嘢。
點知奶奶就發晒脾氣咁話:既然都食得味精嘢,點解唔直接出去食?都係嗰啲味精咋 ...
咁點解又唔比佢煮?
佢唔怕辛苦又有咩所謂~
除非佢辛苦完會比好多說話你地聽~

有時老人家, 都唔知自己仲可以為頭家做D咩既時候.
有機會煮餐飯比大家食已經好好

得咩? 有限聚令喎

引用:

你奶奶真係唔話得,一個人煮咁多人嘅餸,絕對唔簡單,仲要唔使人幫手.  如果佢真係唔覺得辛苦,就由得佢煮吧!盆菜又貴又難食,搵笨!

過節想出去食,book到未去囉,好小事

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 12:39 PM 發表

唉,我哋都係想叫奶奶抖下姐…
佢要煮由佢煮囉

引用:
原帖由 Crystalbbb 於 2021-9-14 03:19 PM 發表

你奶奶真係唔話得,一個人煮咁多人嘅餸,絕對唔簡單,仲要唔使人幫手.  如果佢真係唔覺得辛苦,就由得佢煮吧!盆菜又貴又難食,搵笨!
我都係咁話,試過訂盤菜送到過嚟唔太惦

到妳身為奶奶時
自然有答案

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]