• 瀏覽: 13,382
  • 回覆: 94
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 11:53 AM 發表

今年中秋成家都打算留喺屋企做節食餐簡單飯就算,阿嫂提議話不如叫奶奶唔好煮買個盤菜返嚟食。
我同老公都覺得咧個提議唔錯,反正個重點都係想一家人坐埋一齊食飯,出街食又要分枱坐仲而家出街食餐飯都唔平。
咁我哋琴晚食飯嗰陣就同奶奶講呢件事,奶奶原本就好想自己煮飯,不過我哋都怕佢太辛苦一個人要煮咁多樣嘢就勸佢食一日半日街外嘢。
點知奶奶就發晒脾氣咁話:既然都食得味精嘢,點解唔直接出去食?都係嗰啲味精咋 ...
挑,打晒針咪不用分台,智障

又出山教學了,多謝助攻
熱賣及精選
一家人一齊齊齊整整開開心心出街食飯其實唔係太多,難得老人家想出去食,就出去食囉,唔需要理有無咩特別理由,一家人開心已經足夠。
天倫之樂唔係人人都一定有。如果你有,我恭喜你。enjoy

年紀大係咁架啦,由得佢啦

唔好同老女人爭

後着驚天人 無敵是賭神

出街食又貴,而且人多聚集又唔知邊個係隱形帶菌者

都係屋企煮啦

小心買大球
引用:
原帖由 lai-ken 於 2021-9-15 08:55 AM 發表

依家有啲酒樓已經可以12人一枱
12人一枱要每人打齊兩針

永不止蝕,坐船常客
引用:
原帖由 fatlung999 於 2021-9-15 09:53 AM 發表

唔好同老女人爭
唔好同女人爭

永不止蝕,坐船常客
引用:
原帖由 au12300au 於 2021-9-15 11:36 AM 發表

12人一枱要每人打齊兩針
一枱嘅2/3人打咗一針就已經可以

奶奶也想看見小輩吃她做的美味食物 多誇誇奶奶做的好吃 老人的興趣可能就是做好吃的給小輩吃呢

你一係話你煮,你洗碗執枱執屋,佢會好開心

你同你阿嫂煮咪得囉, 符合奶奶要求, 你又唔怕佢辛苦, 又可以一家人一齊食

咁咪幾好囉

過時過節返屋企食飯,一定要親手煮 呢個係原則嘅問題!你唔俾佢煮咪即係話佢多餘 可有可無!
仔女大晒 媽咪嘅存在感就越嚟越低,為你地煮飯係佢仍然能做到嘅事,冇人可以取替佢㗎!
企係奶奶角度睇 唔難理解!
你比佢煮啦 一定要感恩你奶奶仲能煮九大簋嘅日子,食一餐小一餐㗎啦!

依個係一個母親既堅持

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 11:53 發表

今年中秋成家都打算留喺屋企做節食餐簡單飯就算,阿嫂提議話不如叫奶奶唔好煮買個盤菜返嚟食。
我同老公都覺得咧個提議唔錯,反正個重點都係想一家人坐埋一齊食飯,出街食又要分枱坐仲而家出街食餐飯都唔平。
咁我哋琴晚食飯嗰陣就同奶奶講呢件事,奶奶原本就好想自己煮飯,不過我哋都怕佢太辛苦一個人要煮咁多樣嘢就勸佢食一日半日街外嘢。
點知奶奶就發晒脾氣咁話:既然都食得味精嘢,點解唔直接出去食?都係嗰啲味精咋 ...
又調轉睇,妳哋早啲上去,幫手開枱,食好後執枱,洗碗……幫下奶奶按摩,可能奶奶受落啲

提示:支持鍵盤翻頁左 右