• 瀏覽: 14,514
  • 回覆: 94
  • 追帖: 2
到會

熱賣及精選
引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 04:08 PM 發表

係呀,奶奶就係就算得佢一個人食都會煮飯。
我哋就係唔想佢咁辛苦…
科學家做研究辛唔辛苦? 你畀同一個人工佢打份悠閒工,佢就無晒人生意義了。
上一代唔似我地成日想休息想退休想懶,所以七十歲阿婆仲執紙皮,人地有2層樓都選擇噉樣生活,係因為佢覺得噉樣過開心好多。
去諗點樣先令你奶奶開心,而唔係諗你奶奶一啲都唔care既辛苦。

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 11:53 AM 發表

今年中秋成家都打算留喺屋企做節食餐簡單飯就算,阿嫂提議話不如叫奶奶唔好煮買個盤菜返嚟食。
我同老公都覺得咧個提議唔錯,反正個重點都係想一家人坐埋一齊食飯,出街食又要分枱坐仲而家出街食餐飯都唔平。
咁我哋琴晚食飯嗰陣就同奶奶講呢件事,奶奶原本就好想自己煮飯,不過我哋都怕佢太辛苦一個人要煮咁多樣嘢就勸佢食一日半日街外嘢。
點知奶奶就發晒脾氣咁話:既然都食得味精嘢,點解唔直接出去食?都係嗰啲味精咋 ...
1. 一個真係識煮嘢既人, 係唔會睇得起d盤菜, 舊舊一樣味, 佢既角度係同一盤食剩既食物倒埋係差唔多
2. 盤菜唔值果個價, 反正比錢, 佢會正正經經座低想食一餐
3. 堅持煮比你哋食相信係因為佢想你哋食得開心舒服, 佢做得辛苦都開心

咁不如你試下邀請你老爺奶奶去你屋企, 你煮一餐請佢食, 我諗你整得好唔好食, 佢都會"吐"飯應, 最少係有心!
你覺得幫佢洗條菜好乖? 洗菜有幾難! 佢兩嘢洗完, 你所謂既幫佢根本阻住佢!

你不如諗下你有幾用心對奶奶?
奶奶做得咁辛苦都要做, 但係仲要比你哋嫌..
對老人家唔係比咗錢就好叻...
錢, 你奶奶隨時比你多好多...

每舍人煮兩味帶過去囉, 又唔使食味精, 又可以一家人食,奶奶又唔使煮咁多

引用:
原帖由 my-melody 於 2021-9-13 09:58 PM 發表

佢想煮就由佢煮,煮到有一年佢唔想/冇能力再煮,先再研究second choice囉
都係嘅,唯有睇下阿嫂會唔會肯同我早啲返去幫奶奶手啦

引用:
原帖由 鳳凰嫣韻444 於 2021-9-14 04:13 PM 發表

科學家做研究辛唔辛苦? 你畀同一個人工佢打份悠閒工,佢就無晒人生意義了。
上一代唔似我地成日想休息想退休想懶,所以七十歲阿婆仲執紙皮,人地有2層樓都選擇噉樣生活,係因為佢覺得噉樣過開心好多。
去諗點樣先令你奶奶開心,而唔係諗你奶奶一啲都唔care既辛苦。
有時好怕奶奶覺得辛苦但係佢又唔出聲唔同我哋講…

引用:
原帖由 DaDa-B 於 2021-9-14 04:18 PM 發表

每舍人煮兩味帶過去囉, 又唔使食味精, 又可以一家人食,奶奶又唔使煮咁多
都得喎!或者即場煮都得,個日我放半日就可以上去奶奶度煮。

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 11:53 AM 發表

今年中秋成家都打算留喺屋企做節食餐簡單飯就算,阿嫂提議話不如叫奶奶唔好煮買個盤菜返嚟食。
我同老公都覺得咧個提議唔錯,反正個重點都係想一家人坐埋一齊食飯,出街食又要分枱坐仲而家出街食餐飯都唔平。
咁我哋琴晚食飯嗰陣就同奶奶講呢件事,奶奶原本就好想自己煮飯,不過我哋都怕佢太辛苦一個人要煮咁多樣嘢就勸佢食一日半日街外嘢。
點知奶奶就發晒脾氣咁話:既然都食得味精嘢,點解唔直接出去食?都係嗰啲味精咋 ...
樓主你太年輕喇,你根本唔明白年紀大嘅人嘅諗法,你奶奶咁大年紀有乜未食過?有乜山珍海味會吸引到佢?佢只係想自己已經咁大年紀,難聽D講句唔知仲有幾耐命,身體許可下,可以有機會煮得一餐俾你哋食就一餐,儘量希望你哋食得開心D,老人家嘅身體,就算而家狀態幾唔錯都好,誰能保證她下年仲有能力煮?呢種係屬於生命未知仲有幾耐嘅情形下,仲希望可以為呢個家作出她的貢獻,對你哋付出佢嘅愛的一種方法…

引用:

辛苦咁係味最好咩都唔好做 訓喜度等死?
我唔係黑心 但有一種辛苦叫 「你地覺得佢辛苦」
奶奶enjoy咁我都唔知你地嘈咩

尊重老人家,正所謂食得幾多餐呢

引用:
原帖由 古懷舊的核心 於 2021-9-13 02:58 PM 發表

老實講盤菜都幾難食
我都同意你奶奶,一係煮一係出街食好D
認同,同埋主飯比屋企人食有幾辛苦,幫手買餸洗碗就冇問題啦,屋企人欣賞主出嚟嘅食物對主嗰個人係最滿足嘅,發脾氣係因為相處咁耐都唔明白佢,同埋感覺好似求求其其買個盤菜就算,因為真係鍾意食好嘢嘅人係唔會想食盆菜係!

引用:

樓主是否與 99 同住 ?

樓主同奶奶兩個都係極品

有人煮埋比你哋食開心都來唔切啦

中秋就系團圓嘅,喺家意義唔同,樓主你覺得呢。

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-14 05:39 PM 發表

有時好怕奶奶覺得辛苦但係佢又唔出聲唔同我哋講…
你都多餘,你奶奶會辛苦得過日日出街執 紙皮既老人家?上一代認為呢種勞動係滿足,係自我價值體現,佢地腦海裡無勞動得辛苦就係慘呢種思想,所以同你完全唔同。
你宜家係以低階層既靈性去估算人地高階層既精神。 😂

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]