• 瀏覽: 14,351
  • 回覆: 94
  • 追帖: 2
如果可以訂間房,分桌都ok.

熱賣及精選
佢想煮咪坐係度等食,食完記得幫手洗碗。

引用:
原帖由 goldenfat 於 2021-9-14 10:05 PM 發表

如果可以訂間房,分桌都ok.
有些酒樓餸菜每位上

我家人一早放棄大時大節都唔會做節食飯 生日、情人節、咩紀念日 麥撚都唔會過同特別慶祝 同平時一撚樣咪又咁過  真係要食飯做節既就係新年果一餐

引用:
原帖由 山邊勇敢的高潮 於 2021-9-14 08:21 PM 發表

認同,同埋主飯比屋企人食有幾辛苦,幫手買餸洗碗就冇問題啦,屋企人欣賞主出嚟嘅食物對主嗰個人係最滿足嘅,發脾氣係因為相處咁耐都唔明白佢,同埋感覺好似求求其其買個盤菜就算,因為真係鍾意食好嘢嘅人係唔會想食盆菜係!
聽得出佢99都幾有主見

對於長輩依d 計劃,一係同意跟、真係好難接受過唔到自己個關就直頭唔去,唔好諗住改到人地個plan

利申自己都係做人新抱

俾佢煮, 解決

佢想煮咪比佢煮囉
雖然後生覺得老人家辛苦
但老人家都想煮比後生食
其實做後輩好幸福仲可以食到老人家嘅廚藝

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-14 05:48 PM 發表

都得喎!或者即場煮都得,個日我放半日就可以上去奶奶度煮。
樓主其實好乖,讃👍🏻

這就叫做代溝!

生活於不同年代,價值觀就不同,我們這些剛戰後出生的人少年時生活困難,物質不多,對事物的看法和七八十年代的人有很大的分別!

老人家的想法和你們當然有很大分別,怎樣要令大家都開心就是一種藝術!

不要以為什麼都不用老人家做他們便會開心,尤其是老人家更需要多些活動來維持健康!

既然老人家唔怕辛苦,自己煮,咪就下佢囉

咪出去食囉

引用:
原帖由 Magicgoo 於 2021-9-15 04:33 AM 發表

樓主其實好乖,讃👍🏻
有咁嘅新抱佢奶奶算有福
如果年紀大就坐係度享福喇

引用:
原帖由 後面有隻鬼 於 2021-9-13 11:53 AM 發表

今年中秋成家都打算留喺屋企做節食餐簡單飯就算,阿嫂提議話不如叫奶奶唔好煮買個盤菜返嚟食。
我同老公都覺得咧個提議唔錯,反正個重點都係想一家人坐埋一齊食飯,出街食又要分枱坐仲而家出街食餐飯都唔平。
咁我哋琴晚食飯嗰陣就同奶奶講呢件事,奶奶原本就好想自己煮飯,不過我哋都怕佢太辛苦一個人要煮咁多樣嘢就勸佢食一日半日街外嘢。
點知奶奶就發晒脾氣咁話:既然都食得味精嘢,點解唔直接出去食?都係嗰啲味精咋 ...
依家有啲酒樓已經可以12人一枱

其實可以試下叫一半外賣, 一半由你奶奶煮, 咁老人家顯下身手之餘又唔洗太辛苦.

一於買多啲餸煮9死佢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]