• 瀏覽: 9,236
  • 回覆: 106
香港仲有幾多個家庭,家庭成員做得到 ?
我見好多 Fd 和親戚嘅仔女,唔少都係月光族,靠佢地真係蛇都死,我其中一個親戚表哥,咬幾十年老綜,又大使,好在冇女人吼佢,否則又係餓死老婆瘟臭屋廢人一個

熱賣及精選
世界變左啦 宜家養老要防兒

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-9-11 07:42 PM 發表

香港仲有幾多個家庭,家庭成員做得到 ?
我見好多 Fd 和親戚嘅仔女,唔少都係月光族,靠佢地真係蛇都死,我其中一個親戚表哥,咬幾十年老綜,又大使,好在冇女人吼佢,否則又係餓死老婆瘟臭屋廢人一個
每個人條命唔同

本人所講千祈唔好跟,更加唔好信,睇吓就算啦!
而家啲女人好醒 知道你窮到燶養唔起佢點會嫁你呀  大陸女人都唔肯嫁啦 你表哥梗係冇女人吼啦

冇朋友阿哥都係月光族仲爭人錢 佢屋企人都唔想佢結婚害咗人哋個女

養兒防老思想,其實應該包含一啲舊社會嘅現實情況,例如每隔幾年黃河泛濫會浸死人,國家會突然強制徵兵,初生BB容易夭折,夫死無子老婆又不可改嫁要做尼姑等等,但現代人已經無呢啲情況。

最憎養兒防老思想 根本就十分自私 想縛死兒女的將來幸福

養兒果舊錢仲多過養老果舊錢,仲養兒黎做乜

引用:
原帖由 tommwins 於 2021-9-12 05:02 PM 發表

養兒防老少咗,
養老防兒多咗。

引用:
原帖由 tommwins 於 2021-9-12 05:02 PM 發表

agree

引用:
原帖由 87er 於 2021-9-12 07:04 PM 發表

養兒防老少咗,
養老防兒多咗。
對自己將來老咗負責係正路, 付託畀仔女絕對是自私。

引用:
原帖由 ZuiR 於 2021-9-12 06:40 PM 發表

養兒果舊錢仲多過養老果舊錢,仲養兒黎做乜
呢的要睇人!要養兒防老個班人唔見得會有投資放幾多資源落仔女身上。

早幾十年香港經濟起飛有手有腳的話現在衰極都有一層半層樓揸手使鬼仔女養,無呢個能力的人教出的人,只係廢人生多件廢人,大了只會幫人洗屎,靠洗屎坑搵錢,又點會有能力養父母呢。

引用:
原帖由 Blue豬 於 2021-9-12 09:21 PM 發表

對自己將來老咗負責係正路, 付託畀仔女絕對是自私。
啃老族亦自私。

現在家族中的後輩起碼有一半是啃老族

提示:支持鍵盤翻頁左 右