• 瀏覽: 12,010
  • 回覆: 8
引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-9-11 07:42 PM 發表

香港仲有幾多個家庭,家庭成員做得到 ?
我見好多 Fd 和親戚嘅仔女,唔少都係月光族,靠佢地真係蛇都死,我其中一個親戚表哥,咬幾十年老綜,又大使,好在冇女人吼佢,否則又係餓死老婆瘟臭屋廢人一個
其實生兒育女,係人生中最錯嘅事,勞民傷財,吃力不討好,投資負回報。壞處多到講唔曬

熱賣及精選
引用:
原帖由 ajaxpong 於 2021-9-12 08:51 AM 發表

每個人條命唔同
當然你係特別例子,孝順仔女,一半以上收入俾父母,你啲仔女又係,父慈子孝,俾個👍🏽你,唔使客氣,你係得嘅

引用:
原帖由 tommwins 於 2021-9-12 05:02 PM 發表

最憎養兒防老思想 根本就十分自私 想縛死兒女的將來幸福
我同意,生啲仔女出嚟,想縛成我嘅收入,同時間,我先唔生

引用:
原帖由 ZuiR 於 2021-9-12 06:40 PM 發表

養兒果舊錢仲多過養老果舊錢,仲養兒黎做乜
係呀!唔養兒女,真係剩到唔少錢架,我真例証,我起碼輕易鬆鬆,有幾球在手

引用:
原帖由 Blue豬 於 2021-9-12 09:21 PM 發表

對自己將來老咗負責係正路, 付託畀仔女絕對是自私。
為自己未來養老人,做好準備,千萬不要生兒育女,無仔女,自己唔洗付託,係最大贏家

引用:
原帖由 Blue豬 於 2021-9-12 10:04 PM 發表

呢的要睇人!要養兒防老個班人唔見得會有投資放幾多資源落仔女身上。
既然都放資源,唔生最好,放曬自己身上面,真心講,係財務自己嘅

引用:
原帖由 Blue豬 於 2021-9-13 10:42 AM 發表

自己生活自己負責是好事,日日諗住仔女貪自己,記得唔好比佢知你話佢貪您,依加新一代有的本事,唔好諗住佢會要您,好多因為父母日日話自己貪佢走咗去,叫您自己慢慢洗晒去。
咁就更好生,浪費幾多米飯,其實好簡單,唔生個世界真係好好多

引用:
原帖由 Blue豬 於 2021-9-13 11:58 AM 發表

時代唔同,不能拿我們舊使比較就話的後生無用,其實依加講緊千萬樓,後生仔畢業打工的話真係無咩可能有首期。
我舊一輩都係食正條水先可以大大聲講話靠自己。
老一代食正條水,新一代食便大

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-9-14 12:27 AM 發表

人各有志, 有些喜歡生小孩。
喜歡係天下無敵嘅,一句喜歡,害死好多人,不過都唔關我事,最緊要與我無關

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]