• 瀏覽: 11,609
  • 回覆: 9
引用:
原帖由 tommwins 於 2021-9-12 05:02 PM 發表

最憎養兒防老思想 根本就十分自私 想縛死兒女的將來幸福
agree

熱賣及精選
引用:
原帖由 87er 於 2021-9-12 07:04 PM 發表

養兒防老少咗,
養老防兒多咗。
對自己將來老咗負責係正路, 付託畀仔女絕對是自私。

引用:
原帖由 ZuiR 於 2021-9-12 06:40 PM 發表

養兒果舊錢仲多過養老果舊錢,仲養兒黎做乜
呢的要睇人!要養兒防老個班人唔見得會有投資放幾多資源落仔女身上。

引用:
原帖由 87er 於 2021-9-12 10:33 PM 發表

啃老族亦自私。
老一輩打工仔父母生仔女就打算養兒防老!

引用:
原帖由 希望小學 於 2021-9-13 01:33 AM 發表

我都係噤唸,防兒之心不可無我以唸定好哂,無論怎樣都要渣緊自己的錢,吳係分分鐘林老過吳到世
自己生活自己負責是好事,日日諗住仔女貪自己,記得唔好比佢知你話佢貪您,依加新一代有的本事,唔好諗住佢會要您,好多因為父母日日話自己貪佢走咗去,叫您自己慢慢洗晒去。

引用:
原帖由 仲夏有作業 於 2021-9-13 08:29 AM 發表

而家啲人要父母比首期,仲會好得戚周圍同人講,好似自己成就咁
時代唔同,不能拿我們舊使比較就話的後生無用,其實依加講緊千萬樓,後生仔畢業打工的話真係無咩可能有首期。
我舊一輩都係食正條水先可以大大聲講話靠自己。

引用:
原帖由 寧靜梔子花 於 2021-9-14 11:40 AM 發表

尼句真
要睇咩人講,例如:有,幾有,無...., 放係每個人身上都唔同。

引用:
原帖由 yuenwai 於 2021-9-14 04:30 AM 發表

我見唔少養大,返轉頭呃埋棺材本。
我見的就仔女比多多都嚴佢少數仔女不孝。

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-9-14 12:34 AM 發表

將來的事冇人知。做人有兩手準備好D。
無錯,所以應該自己安排好老咗架生活,仔女比唔比都係所謂才正路,無本事唔好生。

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-9-16 06:55 AM 發表

真巴閉
後生仔target係千萬樓
blue blood
唔千萬,首期都係難,4成首期,後生仔打份工都不容易可以買到。

而千萬樓真係隨便的是。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]