• 瀏覽: 11,609
  • 回覆: 114
依家係時刻要防兒防女,吾係好大機會臨老過吾到世

熱賣及精選
養兒防老這句話在現今世代已不合時宜。現在很多年輕人,只謀著父母的積蓄,買樓輕質要父母俾首期,有不少還要父母幫補供樓,家佣不給,供養父母對他們而言是不可能的任務。

引用:
原帖由 DiDiDum 於 2021-9-19 11:43 PM 發表

養兒防老這句話在現今世代已不合時宜。現在很多年輕人,只謀著父母的積蓄,買樓輕質要父母俾首期,有不少還要父母幫補供樓,家佣不給,供養父母對他們而言是不可能的任務。
路係人行出嚟嘅, 乜嘢叫不合時宜, 咪又係人定?

引用:
原帖由 vghy1234 於 2021-9-19 06:35 PM 發表

但是照顧老人家還是靠年輕人。所以廢青不要不負責任不生仔。以為還有愛心養貓狗。政府對這些人應該加重稅。
🐕散步都唔會帶兩老散步,而家D狗公婆

引用:
原帖由 DiDiDum 於 2021-9-19 11:43 PM 發表

你錯了,家庭觀念來說,養兒防老當然是過時。但是社會層面看,養兒防老是永恒的真理。你老了,雖然不是兒女照顧你,但是還是社會照顧你。還是年輕人納稅照顧你。不要以為你有很多存款。沒有年輕人,你那些存款就會貶值。這就是西方老人化問題。因為不知道養兒防老。

養兒嘅目的其實唔系為了防老,而系為了傳宗接代。

我聽過有個親戚個仔本來好考順好乖乖,
但係突然間一夜之後變左第2個人咁,
本來有份3萬幾4萬蚊會計工忽然話唔想做,
唔做之後又唔搵野做,
仲要借卡數同財仔享受佢自己生活,
一冇錢就好惡問佢阿媽羅錢,
唔俾會話咪同財仔借,
到時有收數佬上門你知後果會係點呀,
跟住佢阿媽又咪係乖乖俾錢佢

引用:
原帖由 札卡維 於 2021-9-21 03:08 PM 發表

我聽過有個親戚個仔本來好考順好乖乖,
但係突然間一夜之後變左第2個人咁,
本來有份3萬幾4萬蚊會計工忽然話唔想做,
唔做之後又唔搵野做,
仲要借卡數同財仔享受佢自己生活,
一冇錢就好惡問佢阿媽羅錢,
唔俾會話咪同財仔借,
到時有收數佬上門你知後果會係點呀,
跟住佢阿媽又咪係乖乖俾錢佢
佢係咪上D乜嘢網?

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-9-13 07:36 PM 發表

即好似現代有D地方, 生細路會有獎金, 點解要咁設立?因為要鼓勵生育。有多些人去生育, 社會先可以傳承。
但係未來社會係科技社會, 絕大部分生產力都由機械人, AI,  大數據, 區塊鏈等科技擔當晒, 仲需要更多人口做乜?!到時冇九成都有八成人口盞註定一世冇工做!

條命唔同 各自珍重

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]