• 瀏覽: 11,600
  • 回覆: 114
宜家好多後生冇人性冇親情

熱賣及精選
引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-9-12 04:05 PM 發表

養兒防老思想,其實應該包含一啲舊社會嘅現實情況,例如每隔幾年黃河泛濫會浸死人,國家會突然強制徵兵,初生BB容易夭折,夫死無子老婆又不可改嫁要做尼姑等等,但現代人已經無呢啲情況。
即好似現代有D地方, 生細路會有獎金, 點解要咁設立?因為要鼓勵生育。有多些人去生育, 社會先可以傳承。

以前務農一定生多幾個幫手耕田, 現今新一代生小孩當玩具, 防老哽老都係自私

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-9-11 07:42 PM 發表

香港仲有幾多個家庭,家庭成員做得到 ?
我見好多 Fd 和親戚嘅仔女,唔少都係月光族,靠佢地真係蛇都死,我其中一個親戚表哥,咬幾十年老綜,又大使,好在冇女人吼佢,否則又係餓死老婆瘟臭屋廢人一個
咬綜援洗鬼儲錢咩?仲有啲麻甩佬日日幻想做黑社會大佬,開口埋口都自稱見過唔少大場面,比人圍都唔怕!總呃到啲貪威嘅女人,當然呢啲女人都係仆街,生幾件唔同老豆唔同姓氏!仲以為自己好叻咁!公屋制度好多時比呢啲仆街佔用!下一代又重覆過……

我覺得依家時代變了,養兒養女都一樣,養兒放老,養女也一樣防老。

引用:
原帖由 Blue豬 於 2021-9-13 11:58 AM 發表

時代唔同,不能拿我們舊使比較就話的後生無用,其實依加講緊千萬樓,後生仔畢業打工的話真係無咩可能有首期。
我舊一輩都係食正條水先可以大大聲講話靠自己。
呢樣野真係政府搞成!成日自由社會,不干預政策,啲老闆點定打工都硬食!長工時低工資!兩公婆出去打工,又邊個湊仔女?邊個教子女?而家啲老師會壞你出去掟氣油彈!咁又唔好下下賴晒老師!
老闆調較得好好,香港人打工文化又自願OT無錢,本身工時已經長!仲要OT無錢!仲話教自己仔女?仲未計交通遠!

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-9-13 07:25 PM 發表

養車都或有D為代步嘅。
咁養寵物都可以防盜(以前新界養狗24小時防賊, 地盤養狗只為睇門口之後就棄置), 就算養兒, 落後地方只為有勞動力耕作, 甚至有些國家迫人生仔女, 保障政權可以運作, 唔生就要罰款等(其實中國歷史都試過).

依家,兒子也唔一定防老,女兒也唔一定唔防老,如果孩子足夠有孝心,不分男女嘅。

親生仔不如近身錢

咁如果其中一方脫離父子關係呢?仲點防老?

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-9-12 04:05 PM 發表

養兒防老思想,其實應該包含一啲舊社會嘅現實情況,例如每隔幾年黃河泛濫會浸死人,國家會突然強制徵兵,初生BB容易夭折,夫死無子老婆又不可改嫁要做尼姑等等,但現代人已經無呢啲情況。
真係好有觀點 香討 好耐冇呢的咁好咁正經實用的評論了 全部都是冇聊癈up 多

引用:
原帖由 長青空中飛臭蟲 於 2021-9-11 07:42 PM 發表

香港仲有幾多個家庭,家庭成員做得到 ?
我見好多 Fd 和親戚嘅仔女,唔少都係月光族,靠佢地真係蛇都死,我其中一個親戚表哥,咬幾十年老綜,又大使,好在冇女人吼佢,否則又係餓死老婆瘟臭屋廢人一個
其實生兒育女,係人生中最錯嘅事,勞民傷財,吃力不討好,投資負回報。壞處多到講唔曬

引用:
原帖由 ajaxpong 於 2021-9-12 08:51 AM 發表

每個人條命唔同
當然你係特別例子,孝順仔女,一半以上收入俾父母,你啲仔女又係,父慈子孝,俾個👍🏽你,唔使客氣,你係得嘅

引用:
原帖由 tommwins 於 2021-9-12 05:02 PM 發表

最憎養兒防老思想 根本就十分自私 想縛死兒女的將來幸福
我同意,生啲仔女出嚟,想縛成我嘅收入,同時間,我先唔生

引用:
原帖由 ZuiR 於 2021-9-12 06:40 PM 發表

養兒果舊錢仲多過養老果舊錢,仲養兒黎做乜
係呀!唔養兒女,真係剩到唔少錢架,我真例証,我起碼輕易鬆鬆,有幾球在手

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]