• 瀏覽: 11,602
  • 回覆: 114
引用:
原帖由 寧靜梔子花 於 2021-9-12 07:43 AM 發表

世界變左啦 宜家養老要防兒
我都係噤唸,防兒之心不可無我以唸定好哂,無論怎樣都要渣緊自己的錢,吳係分分鐘林老過吳到世

熱賣及精選
而家啲人要父母比首期,仲會好得戚周圍同人講,好似自己成就咁

大勢所趨

引用:
原帖由 87er 於 2021-9-12 10:33 PM 發表

啃老族亦自私。
老一輩打工仔父母生仔女就打算養兒防老!

引用:
原帖由 希望小學 於 2021-9-13 01:33 AM 發表

我都係噤唸,防兒之心不可無我以唸定好哂,無論怎樣都要渣緊自己的錢,吳係分分鐘林老過吳到世
自己生活自己負責是好事,日日諗住仔女貪自己,記得唔好比佢知你話佢貪您,依加新一代有的本事,唔好諗住佢會要您,好多因為父母日日話自己貪佢走咗去,叫您自己慢慢洗晒去。

引用:
原帖由 Blue豬 於 2021-9-13 10:38 AM 發表

老一輩打工仔父母生仔女就打算養兒防老!
老一輩係打算養兒防老,
點知人算不如天算,
啃老族較多,
現實而家後生仔比老一輩寵愛,
受唔到風雨打擊~

GG
發短訊息 

引用:
原帖由 仲夏有作業 於 2021-9-13 08:29 AM 發表

而家啲人要父母比首期,仲會好得戚周圍同人講,好似自己成就咁
時代唔同,不能拿我們舊使比較就話的後生無用,其實依加講緊千萬樓,後生仔畢業打工的話真係無咩可能有首期。
我舊一輩都係食正條水先可以大大聲講話靠自己。

家家有本難唸的經。

引用:
原帖由 寧靜梔子花 於 2021-9-12 07:43 AM 發表

世界變左啦 宜家養老要防兒
你又幾好文采, 咁既句子都諗到.
客觀咁講, 養兒好似養寵物養車咁, 只係留下一個開心既回憶, 吾應該諗有回報(實際上佢地將來可以獨立, 唔會回來累你及問你再攞已經好好了). 睇自己能力, 生兒育女唔係什麼天職, 唔好諗著道德綁架別人就得. 條路自己揀, 開心/PK唔好後悔, 最討厭那些話因要養仔女就犧牲了自己XX, 講到自己好Q偉大... DIU! 你養車都係為了自己FUN! 你有權唔養架! 仔女沒有欠你的!

千祈千祈唔好咁諗,依家香港有啲後生仔自己都搞唔掂

時代已變
養兒到18歲 再到大學畢業
想甩身有回報??
你有無儲定筆錢比佢買樓擺酒結婚
無?

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-9-12 04:05 PM 發表

養兒防老思想,其實應該包含一啲舊社會嘅現實情況,例如每隔幾年黃河泛濫會浸死人,國家會突然強制徵兵,初生BB容易夭折,夫死無子老婆又不可改嫁要做尼姑等等,但現代人已經無呢啲情況。
正解!

引用:
原帖由 希望小學 於 2021-9-13 01:33 AM 發表

咁灰😂

防兒,隨時比仔女敗L晒家產

引用:
原帖由 FungGor1983 於 2021-9-13 05:25 PM 發表

你又幾好文采, 咁既句子都諗到.
客觀咁講, 養兒好似養寵物養車咁, 只係留下一個開心既回憶, 吾應該諗有回報(實際上佢地將來可以獨立, 唔會回來累你及問你再攞已經好好了). 睇自己能力, 生兒育女唔係什麼天職, 唔好諗著道德綁架別人就得. 條路自己揀, 開心/PK唔好後悔, 最討厭那些話因要養仔女就犧牲了自己XX, 講到自己好Q偉大... DIU! 你養車都係為了自己FUN! 你有權唔養架 ...
養車都或有D為代步嘅。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]