• 瀏覽: 1,626
  • 回覆: 6
[隱藏]
自我感覺喺畀孩子選擇興趣班呢件事上還算系比較掂,最起碼孩子從開始到依家冇落下一節課,而且基本上都系精神飽滿地去上課,只有一兩次可能心理波動,講畀我知講能唔得唔去上課,但系經過我簡單嘅開導,就又能順利地去上課了。
下面畀大家分享幾點喺選擇興趣班時候嘅小經驗:
首先,仲系要徵求孩子嘅意見,但系又唔得完全按照佢嘅想法嚟,畢竟孩子可能只考慮到自己中意唔中意,能唔得玩嘅開心。作為家長,要試着引導孩子根據自己嘅興趣愛好選擇一些對今後有用嘅興趣班。
其次,就系陪伴,喺孩子上興趣班嘅過程中,家長系需要陪同嘅,比如親自接送啊,關切地詢問呢節課所學內容啊,及時對孩子嘅學習成果畀予肯定啊,讓孩子喺呢個過程中唔感覺到孤單一人,家長嘅高質量陪伴對於孩子嚟講真嘅系很大嘅鼓勵。
最後就系選擇適當嘅時機畀佢做心理建設。比如孩子平時有在學鋼琴,正巧幼兒園抑或小學要舉辦比賽、表揚,孩子一般都會想要喺比賽或表演中攞得好嘅名次,得到老師、家長嘅肯定。一旦比賽或表演中真嘅攞得了好名次,呢時候就要跟佢講平時學習鋼琴仲系很有用處嘅吧之類嘅話,讓佢感覺到平時嘅付出系有回報嘅,同時也會激勵佢更好地去學習鋼琴。
大家有乜好嘅意見、建議,歡迎回復我哦!



熱賣及精選
同意


引用:
原帖由 海島幼稚的OL 於 2021-9-9 09:22 PM 發表

自我感覺喺畀孩子選擇興趣班呢件事上還算系比較掂,最起碼孩子從開始到依家冇落下一節課,而且基本上都系精神飽滿地去上課,只有一兩次可能心理波動,講畀我知講能唔得唔去上課,但系經過我簡單嘅開導,就又能順利地去上課了。
下面畀大家分享幾點喺選擇興趣班時候嘅小經驗:
首先,仲系要徵求孩子嘅意見,但系又唔得完全按照佢嘅想法嚟,畢竟孩子可能只考慮到自己中意唔中意,能唔得玩嘅開心。作為家長,要試着引導孩子根據 ...
有冇名次都好,讓孩子多感染比賽氛圍是好事,唔好令孩子覺得參加呢啲野一定要有名次,有名次當然錦上添花,冇名次也可以叫吸取經驗,就算有表演唔好既地方,家長衡量先帶出好既方面,之後將唔好方面輕輕帶過什樣修正就夠,自然以後就冇咁大這方面陌生感既壓力. 興趣班適當就夠,做到專業性專材,不用做到要十八般武藝既通材. 最後所講"陪伴",這是孩子成長路最最最重要,也是好多家長都忽略這點(因為一句講要揾食),好多人這個"陪"字是最難做到,有老人家或工人就可以解決,正正因為忽略這點,也是做成孩子學習好與唔好最關鍵因素.
想要孩子健康又成材,"生養教陪"及"聽講讀寫",家長能做到兩個四字順序做法,基本上孩子成長路及學習路都唔會差得去邊.

[ 本帖最後由 jl1008 於 2021-9-10 12:24 PM 編輯 ]



很有愛心的家長,小孩一定很幸福,想請教一個問題,孩子也願意去興趣班,但是回家不願意練習,有什麼好辦法督促她去練習嗎?每次因為這個總是搞的很煩惱!


[隱藏]
真係好認同要陪伴~~
眼見有啲家長,都只係想細路玩少啲手機,自己又唔得閒陪下佢地參加下活動,咪幫仔女報興趣班,大家就各有各忙... SAD



讀書興趣也很重要啊 不能給太大壓力


我幾個細路,都只對遊戲機有興趣,其他全部興趣班都無的參加!


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]