• 瀏覽: 5,481
  • 回覆: 23
女朋友爸爸耳仔成日唔舒服, 好似話成日都有耳塞、耳鳴同耳仔痛。我同女朋友擔心佢有事,就不停叫佢去睇醫生,但佢就成日話自己好精神, 又話係D老人家病 機能退化無咩問題唔想去睇。
拖左一排我地兩個帶左佢去睇耳鼻喉專科,之後醫生話抽血驗抗體報告發現到EB病毒抗體,可能係鼻咽癌。宜家佢就擔心到茶飯不思,成個人無曬心機,我同女朋友都擔心佢,如果佢肯早d聽我地勸就可能唔會攪成咁。
老人家有咩唔舒服真係要早些少帶佢去睇醫生檢查下...越拖就越衰

熱賣及精選
你地又唔洗咁擔心,早d醫早d康復.另外可以考慮搵多個醫生問2nd opinion, 因為有時檢查都可能有假陽性.

引用:
原帖由 manlungkit 於 2021-9-9 08:50 PM 發表

女朋友爸爸耳仔成日唔舒服, 好似話成日都有耳塞、耳鳴同耳仔痛。我同女朋友擔心佢有事,就不停叫佢去睇醫生,但佢就成日話自己好精神, 又話係D老人家病 機能退化無咩問題唔想去睇。
拖左一排我地兩個帶左佢去睇耳鼻喉專科,之後醫生話抽血驗抗體報告發現到EB病毒抗體,可能係鼻咽癌。宜家佢就擔心到茶飯不思,成個人無曬心機,我同女朋友都擔心佢,如果佢肯早d聽我地勸就可能唔會攪成咁。
老人家有咩唔舒服真係要早 ...
其實你應該一早帶佢去 而唔係 叫佢去睇醫生⋯ 老人家 都唔知睇邊個醫生好啦⋯

其實唔只係老人家,大把人都係咁。

結婚先講啦

引用:
原帖由 manlungkit 於 2021-9-9 08:50 PM 發表

老人家有時候很固執,我哋需要花時間與佢哋溝通,多點心機,畀予理解,咁才能化解,千祈唔好太強硬,容易反效果。

引用:

咩人都係要病向$中醫

引用:
原帖由 Seeostar 於 2021-9-10 08:43 AM 發表

你地又唔洗咁擔心,早d醫早d康復.另外可以考慮搵多個醫生問2nd opinion, 因為有時檢查都可能有假陽性.
係, 見到有報導話抽血驗都有唔同類型,傳統測試假陽性率有成40%,新式篩查有得0.7% ,
唔知樓主個醫生係搵左邊種
https://www.am730.com.hk/news/癌症 ... 者」抽血驗dna速知結果-279728

引用:
原帖由 拓容兒 於 2021-9-10 03:33 PM 發表

係, 見到有報導話抽血驗都有唔同類型,傳統測試假陽性率有成40%,新式篩查有得0.7% ,
唔知樓主個醫生係搵左邊種
https://www.am730.com.hk/news/癌症/持續耳鳴一個月原來是鼻咽癌?-耳鼻喉專科:新式篩查準確度高達97-「隱形患者」抽血驗dna速知結果-279728
假陽性率有成40%? 差唔多一半半? 咁真係驗完都唔知信唔信個結果好

鼻咽癌要抽組織驗最準。不幸中之大幸鼻咽癌係相對比較輕既癌症。香港鼻咽癌治癒率非常高。我們的私人醫生更話係百分百。香港治療鼻咽癌係世界頂尖。而瑪嘉烈更係龍頭。老父3月確疹。6月做完全部治療。現在康復中。他做治療前,我們有做很多資料蒐集。但始終係癌症。康復的路很漫長而且有一些不能康復的後遺症。希望老人家最終無事。

佢唔係固執 而係驚 需要人陪 你地應該一早就親自陪佢去睇 而唔係叫

希望樓主世伯最後冇事啦,不過樓主都可以叫你女朋友考慮做下早期檢查,
因為屋企人中鼻咽癌,家族風險都會高D ,上次同阿爸去覆診醫生都咁同我講

引用:

搵專家,幫佢假症暫停,唔好再發。

引用:

個故事原本係,
1,老人劇痛入院,發現癌症末期,急轉直下病逝。
唔係喜劇,但可能大家安安樂樂。
2,老人有病唔舒,比家人又鬧又綁去睇醫生。發現生癌心情已經低落又後悔,仲要比仔女指摘不懂照顧自己,感覺從未有過的羞恥,最鬱悶係未能抗辯反駁。
最後冇論病好與否,關係要如何修補?

生,老,病,死,人生結果。
關係,心情,感受先係重要過程。
以上係我個人睇法。

引用:
原帖由 Suibiu 於 2021-9-10 08:57 PM 發表

鼻咽癌要抽組織驗最準。不幸中之大幸鼻咽癌係相對比較輕既癌症。香港鼻咽癌治癒率非常高。我們的私人醫生更話係百分百。香港治療鼻咽癌係世界頂尖。而瑪嘉烈更係龍頭。老父3月確疹。6月做完全部治療。現在康復中。他做治療前,我們有做很多資料蒐集。但始終係癌症。康復的路很漫長而且有一些不能康復的後遺症。希望老人家最終無事。
抽組織驗化驗好似一般都係有顯著既懷疑/有明顯病徵先會咁做, 因為係入侵性既檢查
如果只係懷疑而去做早期篩查, 通常都會做抽血/非入侵性既檢查多,
當然唔同方法既早期篩查, 準確度會都有高低之分

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]