• 瀏覽: 3,089
  • 回覆: 21
同事個女係一間好出名嘅私校幼稚園讀書K2,當初入學時,同事都好開心周圍同人講,甚至有啲炫耀同我哋講話間學校好難入

點知佢個女而家岩上K2 ,幼稚園對中英文要求好高,話黎緊一個星期要默書三次,仲要次次都計分,搞到同事開學一個幾星期差唔多日日都要同個女準備默書,但係佢個女壓力太大,就算喺屋企全部識寫,但返到學校都考得唔好,依家開始好抗拒返學,成日都話自己身體唔舒服,同事亦都越嚟越內疚……

熱賣及精選
K2 就要默書? CLS

我有個fd就係因為小朋友太多功課同埋考試,要辭工全職陪讀

咁細個已經要默書?班幼稚園老師讀屎片架?
知唔知默書對學習有害無益?
有冇讀過Psycho架!!
我最睇唔起幼師!

就係唔想自己同小朋友嘅回憶剩係得讀書同埋考試,所以幫佢報happy school ,等佢可以從愉快中學習

我都覺讀幼稚圉咁細就係咁谷對小朋友真係唔好,所以我囡讀幼稚園時都係行做到就到,做唔到就算,小學入唔到所謂名校直資就算,點知咁就出事,政府小學一開學係預小朋友咩都唔識,但要個個好似天才咁,一教就要識,唔識操到你識,簡直係地獄,結果攪到晚晚十二點一點都唔掂,已經好後悔點解唔早D谷。

果時我女讀K3,佢同學好多英文咩mover,flyer15盾,乘除都識計,又一堆比賽,而家見佢地讀小學比我女不知幾輕鬆。

唔係幼稚園逼,係香港教育制度逼到個個要做怪獸家長,怪獸老師,怪獸學生。幼稚園唔好教寫字,但一到小一小二就要你即刻識寫識睇哂D字,真係當個個超人咩。

有d家長係為咗滿足自己嘅虛榮心,但係就害苦了小朋友

引用:
原帖由 investor88 於 2021-9-10 09:20 PM 發表

我都覺讀幼稚圉咁細就係咁谷對小朋友真係唔好,所以我囡讀幼稚園時都係行做到就到,做唔到就算,小學入唔到所謂名校直資就算,點知咁就出事,政府小學一開學係預小朋友咩都唔識,但要個個好似天才咁,一教就要識,唔識操到你識,簡直係地獄,結果攪到晚晚十二點一點都唔掂,已經好後悔點解唔早D谷。

果時我女讀K3,佢同學好多英文咩mover,flyer15盾,乘除都識計,又一堆比賽,而家見佢地讀小學比我女不 ...
所以香港教育出問題囉,仆銜高官又唔理, 總之就谷!

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-9-9 11:37 AM 發表

K2 就要默書? CLS
真係好痴線

引用:
原帖由 古時的婆仔 於 2021-9-9 09:31 PM 發表

我有個fd就係因為小朋友太多功課同埋考試,要辭工全職陪讀
辭埋職仲衰,咁嘅親子關係唔方好

引用:
原帖由 Chris.yukman 於 2021-9-10 12:20 AM 發表

咁細個已經要默書?班幼稚園老師讀屎片架?
知唔知默書對學習有害無益?
有冇讀過Psycho架!!
我最睇唔起幼師!
有D家長都受呢一套

引用:
原帖由 默默的貓奴 於 2021-9-10 08:52 PM 發表

就係唔想自己同小朋友嘅回憶剩係得讀書同埋考試,所以幫佢報happy school ,等佢可以從愉快中學習
我都睇緊happy School嘅資料,屋企附近有一間啟思幼稚園,可以用學券,比較埋私校先決定

引用:
原帖由 investor88 於 2021-9-10 09:20 PM 發表

果時我女讀K3,佢同學好多英文咩mover,flyer15盾,乘除都識計,又一堆比賽,而家見佢地讀小學比我女不 ...
但好多幼稚園真係由細開始谷呢

引用:
原帖由 Rose與蘋果 於 2021-9-11 08:04 PM 發表

有d家長係為咗滿足自己嘅虛榮心,但係就害苦了小朋友
出生率越來越低,但係學童自殺嘅個案卻越來越多,真係要搵出原因

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]