• 瀏覽: 11,041
  • 回覆: 49
引用:
原帖由 明日富有回覆 於 2021-9-8 09:30 AM 發表
減肥好難,之前堅持了一周減肥法,就系夾硬節食,剛開始還有效果,後面也掉秤慢。
最慘嘅系恢復正常飲食就反彈,難到想瘦就只能一直喺減肥嘅路上,有冇輕松嘅減肥方法啊?
我覺得你可以問問自己你的正常飲食係唔係你日常消耗量之內,如果超出會肥都好合理既,加上你有冇運動先? 你體質又如何呢? 會唔會有咩身體問題/荷爾蒙問題成為致肥原因?揾岩原因先唔洗兜路來來回回仲辛苦, 另外食減肥藥真係諗都唔好諗呀,真心唔建議,體質差左仲難減呀!

減肥就冇輕松嘅

引用:
原帖由 明日富有回覆 於 2021-9-8 09:30 AM 發表
減肥好難,之前堅持了一周減肥法,就系夾硬節食,剛開始還有效果,後面也掉秤慢。
最慘嘅系恢復正常飲食就反彈,難到想瘦就只能一直喺減肥嘅路上,有冇輕松嘅減肥方法啊?
好奇問,樓主覺得自己肥,姐係有幾肥😯

引用:
原帖由 wonderland_126 於 2021-9-25 01:46 PM 發表

好岩。

我個人經驗,曾經肥到14xlbs,但得155高。自己食清啲,減左十幾磅,之後見營養師,用左4個月減左25lbs, 前後減左40磅,中間keep住一星期跑3-4次6公里。

7分飲食,3分運動,維持長期飲食均衡再加運動先吾會反彈。

我冇再見營養師兩年,都冇反彈,要識得揀食物,加做運動。👍🏽
搵營養師貴唔貴?

引用:
原帖由 Kamanbbb 於 2021-10-1 09:13 AM 發表

搵營養師貴唔貴?
貴唔貴唔係重點

重點係你自己有冇足夠意志與紀律去執行

營養師嗰啲飲食建議其實自己上網都搵到

問題係你跟唔跟得足

減肥keep fit就是要堅持,肯改變致肥的習慣就成功

我份工包膳食(任食果款),所以我自己用以下方法減肥:

在放假日子,早餐、午餐 都係自己煮,幾棵菜(菜心/菜心苗/小棠菜)或者加幾塊大白菜落滾水煮,之後落2個米粉&落1隻事前已用鹽醃蒸熟既雞中翼。不可以再加任何調味料(包括鹽)。因為已用鹽醃蒸好既雞中翼已經當調味之用途。食完之後,我會一杯飲熱水。

每日晚餐我食任家飯,會飲多蔬果類既湯,食一碗飯。多吃菜,少吃肉,就算食肉都係食魚肉,不食豬、牛、羊肉。食其他海鮮類不會食多。不會再額外加調味料。

平時開工日子,在舖裡食炒米粉/無糖燕麥/雪菜米粉/白麵包,飲熱水/熱茶/熱檸水。

平時會多飲熱水。

你可作參考。我用呢嗰食法已成功減肥,不過如果我再多做連動 其實我身材可以更好。

引用:
原帖由 幸福的青鳥 於 2021-10-1 09:08 PM 發表

在放假日子,早餐、午餐 都係自己煮,幾棵菜(菜心/菜心苗/小棠菜)或者加幾塊大白菜落滾水煮,之後落2個米粉&落1隻事前已用鹽醃蒸熟既雞中翼。不可以再加任何調味料(包括鹽)。因為已用鹽醃蒸好既雞中翼已經當調味之用途。食完之後,我會一杯飲熱水。

每日晚餐我食任家飯,會飲多蔬果類既湯,食一碗飯。多吃菜,少吃肉,就算食肉都係食魚肉,不食豬、 ...
可以做得更好

粥粉麵飯,白麵包,呢啲都是垃圾食物

空有熱量,但無乜營養;白白浪費quota

不如戒埋佢

其實戒飯粉面係咪真係可以減到呢

要慢慢減呀~~

引用:
原帖由 幸福的青鳥 於 2021-10-1 09:08 PM 發表

每日晚餐我食任家飯,會飲多蔬果類既湯,食一碗飯。多吃菜,少吃肉,就算食肉都係食魚肉,不食豬、 ...
謝謝分享~~

樓主完全中哂專家講嘅節食係減唔到肥嘅論證 :.............

最初, 減咗磅, 只係去了水, 和繼續流失肌肉............即係, 無燒過脂, 只是減重不減肥................
後來, 一食返原本份量, 體重反彈..........

有哦,管住嘴邁開腳

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]