• 瀏覽: 3,150
  • 回覆: 25
我覺得小學,特別係初小(小一至小二或三),番全日時間太長同辛苦,就算原本話下午時段係用來參加課外活動或做晒D功課佢,其實都係有點長時間,同埋好明顯變左質都係又用來教學術知識了 ,最慘係原來功課都係做唔完,番到屋企都係要做功課,都未計出面那些補習班了,變左成日時間無晒,因為第二朝又要好早起身,其實9點到小朋友又話要瞓覺覺了,反為宜家好似以前咁小學得半日,小朋友生活好像回復正常,起馬下午都有番一至二小時可以做自己想做的事,去看吓電視同玩玩具落公園同其他小朋友玩吓咁,大家認同嗎,點睇??  我知有些雙職家長可能覺得無咁方便,但撇開揾錢無人睇住小朋友的情況下,半日制相信是一個比小孩子更平衡全面的學習生活體驗模式

熱賣及精選
父母要工作那些可能不喜歡. 我就十分支持,但唔好為了半日課,就可以將其餘時間放在補習/體藝/操卷操習作等等........若是這樣就十分不支持.

兩睇, 全日制可以喺學校食飯。可以星期六、日放假。半日制兩星期先一次星期六放假。

我問過十多位小朋友😀
佢地非常喜歡返半日課😅

支持, 小朋友下午做完功課後, 可以多點時間玩課外活動

上午校要好早起身, 下午校返到屋企又夜。 

非常支持

引用:
原帖由 hingfai709a 於 2021-9-8 11:14 AM 發表

支持, 小朋友下午做完功課後, 可以多點時間玩課外活動
你就想,返半日,咪中午吃飯之後,下午繼續做功課、補習,何以休息!

正常係睇家長自己,小學學習正常半天十分充夠~

非常贊成

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-9-14 08:51 AM 發表

你就想,返半日,咪中午吃飯之後,下午繼續做功課、補習,何以休息!
長短週是笑話。

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-9-8 11:28 AM 發表

上午校要好早起身, 下午校返到屋企又夜。 
夠校舍,不需分上下午校。

引用:
原帖由 fb95c9207ee716 於 2021-9-14 08:51 AM 發表

返全日,就唔洗做功課和補習?

你知唔知有家長陪子女做功課做到晚上9點?

引用:
原帖由 mars1 於 2021-9-19 06:30 PM 發表

夠校舍,不需分上下午校。
返半日,學校又可以提供功課輔導和興趣班給有需要學生。

唔洗日日學生上堂、做功課、溫默書做到6點,仲辛苦返份過朝9晚6的工作。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]