• 瀏覽: 1,382
  • 回覆: 14
開學想買練習比仔仔做,
但都明白日日操會好悶..
想搵套有效同有趣D嘅補充俾小朋友做。

熱賣及精選
引用:
原帖由 熬拜 於 2021-9-2 10:01 AM 發表

開學想買練習比仔仔做,
但做這些練習一樣都會好悶,也不見得會好.  語言好要聽多講多才是重點,更何況學習既要點"聽講讀寫"既寫都放在最後部份,所以寫得多效率不高.

操得補充就預左悶架啦

引用:
原帖由 lokchan58 於 2021-9-3 02:29 PM 發表

操得補充就預左悶架啦
操到悶冇新意,漸漸失去興趣,所以衹可以係臨時性的知識,怪不得好多學生基礎唔穩而走去中學階段,中學新知識又越來越多,自然更冇時間穩固基礎,到DSE考試分數成日怕唔夠高入不到理想大學學科.

唔係呀,我見我姪女果套練習好好架,有埋支筆讀題目解埋題,上次見到一口氣做左好多個練習,佢仲要做得好開心,唔抗拒添wor

高科技產品?
知唔知支筆咩牌子?

提示: 違規內容已被屏蔽
屋企人話係DrMXX,應該好多家長都識

引用:
原帖由 wasabiyameidei 於 2021-9-4 09:53 PM 發表

唔係呀,我見我姪女果套練習好好架,有埋支筆讀題目解埋題,上次見到一口氣做左好多個練習,佢仲要做得好開心,唔抗拒添wor
有得解埋題咁勁?

引用:
原帖由 熬拜 於 2021-9-2 10:01 AM 發表

開學想買練習比仔仔做,
Let the kids watch the English channels on kids programs is much much better than doing those dull exercises.

引用:
原帖由 熬拜 於 2021-9-6 05:52 PM 發表

有得解埋題咁勁?
係呀,我睇住我姪女點落條題目到,支筆讀完再解題,仲要係廣東話解釋!

引用:
原帖由 wasabiyameidei 於 2021-9-6 04:33 PM 發表

屋企人話係DrMXX,應該好多家長都識
知你講邊套, 除左係d sales煩之外, 其實套野幾好幾全面

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-9-2 11:49 AM 發表

但做這些練習一樣都會好悶,也不見得會好.  語言好要聽多講多才是重點,更何況學習既要點"聽講讀寫"既寫都放在最後部份,所以寫得多效率不高.
都有俾佢聽多d同睇Pearl, 但係同時都怕佢gramma唔好

引用:
原帖由 jl1008 於 2021-9-3 04:02 PM 發表

操到悶冇新意,漸漸失去興趣,所以衹可以係臨時性的知識,怪不得好多學生基礎唔穩而走去中學階段,中學新知識又越來越多,自然更冇時間穩固基礎,到DSE考試分數成日怕唔夠高入不到理想大學學科.
你講得好正確, 所以想佢打好個底

引用:
原帖由 wasabiyameidei 於 2021-9-6 10:26 PM 發表

係呀,我睇住我姪女點落條題目到,支筆讀完再解題,仲要係廣東話解釋!
唔錯! 等我了解下!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]