• 瀏覽: 3,317
  • 回覆: 19
有冇飲好多湯水或者食補品?大家分享下經驗

熱賣及精選
湯水,魚湯唔少得,
另外都可以食下upspring呢類補充品

十種生活常見發奶食物
1.蘆筍
2.青木瓜
3.綠色蔬菜:常見綠色葉菜類如波菜、甜菜、甘藍等
4.燕麥片
5.糙米
6.蕃薯
7.堅果類
8.鮭魚
9.酒釀:酒釀是以糯米加上酒麴,置於溫熱的環境中發酵而成,含碳水化合物、蛋白質和維生素B群,以及可促進女性胸部細胞豐滿的天然荷爾蒙。在台灣最常被用於產婦坐月子,可以幫助子宮收縮,補血行氣,還有促進乳汁分泌的作用。甜甜酸酸的口感,不管是煮酒釀蛋、加湯圓做成甜點都很適合。
10.水:母乳成分中約有88%是水分,7%是乳糖,其餘成分還有脂肪、蛋白質等,因此喝到足夠奶水的寶寶,無須額外提供水分。但哺乳媽媽自己卻常忽略「喝水」的重要性,補充水分對媽媽非常重要,如果一天餵奶8~10次,每次餵奶前/後喝一杯水(約250ml),讓自己喝到足夠的水量,如果偶爾想改變口味,在水裡加一些檸檬汁也沒問題。加上日常飲食中的湯汁水分,這樣飲水量也足夠了。

引用:
原帖由 chanhoi34 於 2021-9-2 08:20 PM 發表

呢隻有咩成份同難唔難飲?
我搵過下資料,成份主要係胡蘆巴籽提取物、聖薊提取物和大茴香籽

呢幾日問過周圍d frd,有一個飲緊佢話都work,我打算買來試試,唔該大家先

我個時就飲多D湯水,多D按摩,最緊要放鬆心情,就會慢慢多奶架啦,但中間唔夠奶個陣就補aptaxxl essensis hmo,初乳成份,BB人奶同奶粉都肯飲

通草魚湯,木瓜魚湯

引用:
原帖由 高風格 於 2021-9-6 01:03 PM 發表

我個時就飲多D湯水,多D按摩,最緊要放鬆心情,就會慢慢多奶架啦,但中間唔夠奶個陣就補aptaxxl essensis hmo,初乳成份,BB人奶同奶粉都肯飲
奶粉我都有補呀,補enfinxxxx,暫時都會keep住人奶加奶粉先

引用:
原帖由 or801215 於 2021-9-6 06:33 PM 發表

奶粉我都有補呀,補enfinxxxx,暫時都會keep住人奶加奶粉先
我小朋友由人奶轉呢隻,都幾夾佢腸胃,日日都有大便

引用:
原帖由 chanhoi34 於 2021-9-2 08:20 PM 發表

呢隻有咩成份同難唔難飲?
唔難飲,有草莓同朱古力味,當下午茶飲岩晒

引用:
原帖由 小嬌子 於 2021-9-6 07:29 PM 發表

唔難飲,有草莓同朱古力味,當下午茶飲岩晒
己經買左啦,一盒有16包,唔貴,先一百蚊多D

提示: 違規內容已被屏蔽
提示:支持鍵盤翻頁左 右