• 瀏覽: 16,460
  • 回覆: 78
  • 追帖: 1
最後都係決定加價都要比阿仔搭校車,但係因為我地遲左交錢所以要下個禮拜先可以搭校車
我同老公都要返工,送完阿仔返學之後我地就仆住咁返工呢個禮拜都係叫奶奶同我阿媽幫手接放學先

通常開學第一日都係返半日架啦,我又衰既今朝冇提到奶奶話阿仔今日淨係返半晝
去到放學個陣,班主任打電話比我話點解仲未有人黎接放學既?
我先知奶奶唔知今日阿仔淨係返半日,咁我咪拿拿聲打比奶奶囉
點知奶奶話:下,我以為3點幾先接佢喎,我岩岩拎左位同朋友飲茶,遲一頭半個鐘先去接佢得唔得呀?叫佢係學校做住功課先啦

我都知我唔記得同你講係我唔岩,但係點樣遲個幾鐘先去接呀奶奶?你接埋佢一齊飲茶唔得咩?

最後好彩我阿媽冇野做先可以搭的士去幫我接阿仔…
唉,今晚仲要去奶奶到食飯又一定有說話聽

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-9-1 17:04 發表
最後都係決定加價都要比阿仔搭校車,但係因為我地遲左交錢所以要下個禮拜先可以搭校車
我同老公都要返工,送完阿仔返學之後我地就仆住咁返工呢個禮拜都係叫奶奶同我阿媽幫手接放學先

通常開學第一日都係返半日架啦,我又衰既今朝冇提到奶奶話阿仔今日淨係返半晝
點知奶奶話:下,我以為3 ...
算啦!

受疫情影響, 而家D學校唔係全部只係返半晝咩?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 一路順路 於 2021-9-1 05:04 PM 發表

吾可以咁比較,你奶奶可能有緊要事,又或在很遠的地方先咁講,就主要係覺得你阿媽就可以,而你奶奶就不可以!主要原因係你媽得閒先係咁,其實諗得太複雜,點都好都吾關老人家事,無事的。

引用:
原帖由 一路順路 於 2021-9-1 05:04 PM 發表

你有本事就全職自己湊仔,如果唔係就唔好話奶奶做錯,同埋係你冇提佢,100%係你錯

引用:

有小朋友真係麻煩

利申,無小朋友,自由自在不知幾好

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-9-2 10:05 AM 發表

有小朋友真係麻煩

利申,無小朋友,自由自在不知幾好
吾生?

樓主 有冇諗過點解唔記得交車費?人地錯就千字文 自己問題就冇所謂 唔記得咗啫

引用:
原帖由 炎夏懷舊的流彈 於 2021-9-2 10:07 AM 發表

吾生?
唔生!

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-9-2 10:08 AM 發表

唔生!

呢啲甩漏唔多唔少實有 但當你要搵奶奶或老爺幫手 就要跟緊啲 唔好咁多錯 因為之後真係好煩 一定有說話聽 (自己經歷)

引用:

自己既孩子,當然自己都要著緊啲留意啲,自己錯就肯定啦.
但咁都好,起碼你知道奶奶心中面子中,朋友比較重要過自己個孫仔. 雖然預咗嗰啲時間係約咗人,但好多野都係突然發生,
不論點都好,朋友永遠都唔及自己親人重要,衡量輕重也可以同朋友講,突然有事要走去接孫子都可以,朋友都唔會話你奶奶不是.

人地老母真係信唔過,都係自己老母好

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]