• 瀏覽: 9,857
  • 回覆: 90
  • 追帖: 1
同老婆商量緊點樣可以方便工人姐姐接小朋友返學、放學;又要去買餸同埋送佢去補習。

喺街度見到其他工人姐姐踩單車接小朋友,而家考慮緊係咪都要買返㗎單車比工人姐姐好?

大家有冇識朋友係有咁樣做嘅呢想問吓有冇安全考慮?或者其實可以俾佢自由揀用咩交通工具?

姐姐話佢踩單車好叻,佢都想出入唔駛等車。想問清楚大家,聽多啲人睇法先再決定!

熱賣及精選
引用:
原帖由 小氣王老吉 於 2021-9-1 02:46 PM 發表

同老婆商量緊點樣可以方便工人姐姐接小朋友返學、放學;又要去買餸同埋送佢去補習。

喺街度見到其他工人姐姐踩單車接小朋友,而家考慮緊係咪都要買返㗎單車比工人姐姐好?

大家有冇識朋友係有咁樣做嘅呢想問吓有冇安全考慮?或者其實可以俾佢自由揀用咩交通工具?

姐姐話佢踩單車好叻,佢都想出入唔駛等車。想問清楚大家,聽多啲人睇法先再決定!
咁小朋友點?兩架單車?
唔好諗單車載人是犯法的,你交罰款?罰款事少,隻腳仔卷一卷就一世喎!你會唔會告姐姐先?

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20161017/mobile/odn-20161017-1017_00176_073.html

載人就5好買

單車載人危險又犯法,個小朋友唔係親生架

引用:
原帖由 半空遇到了神童 於 2021-9-1 03:03 PM 發表

咁小朋友點?兩架單車?
唔好諗單車載人是犯法的,你交罰款?罰款事少,隻腳仔卷一卷就一世喎!你會唔會告姐姐先?

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20161017/mobile/odn-20161017-1017_00176_073.html
都唔知有呢啲新聞 小朋友踩滑板車,姐姐負責推車截書包買野咁

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-9-1 03:27 PM 發表

載人就5好買
無諗住載人,一人一架
我小朋友都算聽話

引用:
原帖由 小氣王老吉 於 2021-9-1 02:46 PM 發表

夠環保

引用:

搭的士! 當然一個月花多幾千,但等車又剩 個工人 隨時出左成日 唔洗做家務⋯

一人一架, 鼓勵 ! 姐姐做下運動, 小朋友做下運動,   對成家人都好  !

引用:
原帖由 kwma 於 2021-9-1 05:04 PM 發表

夠環保
但安全,單車俓為主。

引用:
原帖由 肥佛 於 2021-9-1 03:27 PM 發表

載人就5好買
買私家車,叫工人去學車。

引用:

自己衡量風險,發生意外唔好後悔

BTW : 早前都有幾宗涉及單車受傷和死亡意外

引用:

A1頭條標題🤷🏼‍♂️
顧家工人姐姐踩車接孝順仔
巧遇日做廿個鐘勤奮好司機

引用:
原帖由 hermanherman 於 2021-9-2 01:14 AM 發表

但安全,單車俓為主。
早排先有架旅遊巴衝咗落單車徑🤷🏼‍♂️

引用:
原帖由 封樓盲俠花滿樓 於 2021-9-2 10:03 AM 發表

早排先有架旅遊巴衝咗落單車徑🤷🏼‍♂️
升降機急墮, 鋁窗跌行人路。。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]