• 瀏覽: 78,549
  • 回覆: 849
  • 追帖: 28
夫妻關係到達一個無奈的地步, 感覺只因有兒女才維繫, 在溝通上, 態度上, 以至情慾上也存在矛盾, 日間很想上班, 夜間盡量夜瞓, 才可平衡, 找到自己的時間, 那一位有跟我同感嗎 ?

熱賣及精選
我都有呢個問題,平日有兩晚放工走去練槍,盡量少係屋企,但星期六日就係屋企等通知洗唔洗陪佢哋出去。

其實呢到大把人係咁

其實去到這個階段, 生活上冇乜靈魂, 有冇出走既途徑及經驗呢 ? 出走未必係離婚咁具體, 但總要找些實質既事物去填補, 例如我現在走去上堂, 學下野及識下新朋友

咁樣過下半世 諗吓都幾慘  

常試下放大對方的優點, 縮小一下缺點. 

少D抱怨, 多D包容.

遲下有得去下旅行會好d,加油

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-8-30 05:00 PM 發表

常試下放大對方的優點, 縮小一下缺點. 

少D抱怨, 多D包容.
我有試過張一D原本係平平無奇, 甚至係差劣既, 改變左佢為欣賞角度, 但弊在弱點太多, 難以一一改變角度

每逢男女有咁嘅思路,出軋嘅機會係189%

有咩不滿就坦誠溝通,每段感情耐咗都會平淡,如果想繼續行落去應該大家開拓共同興趣。
如果自己個心成日諗住“唔得喇、頂唔順、好悶”,若然咁啱有人主動接近,段婚姻就危危乎。

引用:
原帖由 keromonkey 於 2021-8-30 03:36 PM 發表

夫妻關係到達一個無奈的地步, 感覺只因有兒女才維繫, 在溝通上, 態度上, 以至情慾上也存在矛盾, 日間很想上班, 夜間盡量夜瞓, 才可平衡, 找到自己的時間, 那一位有跟我同感嗎 ?
我都唔想同老婆有咁多接觸,話題只係個女。佢响廳睇電視我就入房用電腦。行街只拖住個女,盡量唔拖佢。

引用:
原帖由 4XGUY 於 2021-8-30 05:58 PM 發表

我都唔想同老婆有咁多接觸,話題只係個女。佢响廳睇電視我就入房用電腦。行街只拖住個女,盡量唔拖佢。
勁似,但我應該嚴重少少,出街我只會拖住個仔,佢響廳,我入房按摩,佢入房,我出廳瞓梳化。

引用:
原帖由 keromonkey 於 2021-8-30 03:36 PM 發表

我情況同你一樣,除左家事已經無咩事情可以傾,可惜呢幾年連小朋友都已經唔痴我,仲對我有偏見,返到屋企以一對二,我條路已經好難行亦返唔到轉頭,離婚只係遲早問題。

我其他真係好唔願意同你分開,可以比時間大家冷靜一下嗎?
遇到同病相憐既,感覺認真矛盾,既感動有人跟我思路相近,但又慨嘆有人陪我感情不幸

引用:
原帖由 sobel123 於 2021-8-30 05:27 PM 發表

每逢男女有咁嘅思路,出軋嘅機會係189%
你計得咁準既? 我真係189%..

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]