• 瀏覽: 94,119
  • 回覆: 867
  • 追帖: 29
引用:
原帖由 IamErine 於 2021-8-31 02:34 AM 發表

基本上同你好接近,但如果你知你老婆唔開心,你都會為此憂心,咁證明你還在意她,你應該發掘共通興趣,堅持一些事情一起去做,我就最基本堅持一起食晚餐,往後要10-11pm 才食,用餐時必然會有溝通,無所不談,最能引起共鳴就係講是非,我一向不喜歡按摩,我老婆好需要,每次她邀請我一起去,我都拒絕,近來我有跟她去,大家又多樣共同活動,按完例牌買堆宵夜(其實係晚餐)回家一齊食,又可以再溝通下,有時夜麻麻凌晨過 ...
找多啲共同興趣一齊做,一齊玩會開心d,你陪下佢佢又陪下你,然後又適當地俾返d 私人時間雙方可以緩衝下

熱賣及精選
引用:
原帖由 安迪2000 於 2021-8-31 03:15 AM 發表

例如有人一日到黑看垃圾電視劇,你想改為看美劇?改唔到。垃圾電視劇唔單只劇情白癡,還潛而默化引導一些錯的價值觀及人際關係,害咗自己唔知,再做埋個壞榜樣比仔女。
我以前認為真心待人就好。原來呢個世界好多野並非都可以想當然的掌握。

引用:
原帖由 RPATPAT 於 2021-8-31 02:52 AM 發表

簡單來講係囉,係咪覺得好無稽?
有小小啦,而且覺得好可愔,兩個人由不相識到相識,到互生情愫、最後結婚生仔,但係又搞成咁,變成怨偶,我當然梗係明白無公主王子童話故事,但係諗吓當初大家相愛過,雖然科學上解釋係荷爾蒙。但事實上兩個人真係愛過對方,眼𥚃面曾經都只係有對方,係咪?介唔介意講係咪同政治立場有關?

引用:
原帖由 pedro45 於 2021-8-31 02:43 AM 發表

我就係咁。
家,全部我養。衫,我要自己洗。女功課一切事務,我辦。
佢煮下飯(一星期3餐左右,其餘時間要求出去食),帶女返學放學。照顧女日常生活。
自從女出世之後,分房訓,已5年。完全無夫妻生活三年。我大病入院,當時佢哋唔係香港,一句都無問,連我因乜入院都無興趣知。
頂得好辛苦。
點解兩公婆會搞成咁?連洗衫都分開洗?點解小朋友出世之後就分房瞓?有冇咩唔開心嘅事發生過?佢又會唔會係有產後抑鬱?或者覺得你唔夠關心佢?女人幾多歲都好,做人阿媽定係做人女都一樣係要有人錫,感覺有人錫

引用:
原帖由 sobel123 於 2021-8-30 05:27 PM 發表

每逢男女有咁嘅思路,出軋嘅機會係189%
交換玩下,尋求新刺激

引用:
原帖由 4XGUY 於 2021-8-30 05:58 PM 發表

我都唔想同老婆有咁多接觸,話題只係個女。佢响廳睇電視我就入房用電腦。行街只拖住個女,盡量唔拖佢。
你都好呀
有得比你拖住老婆 (但你選擇唔拖)
但我朋友既老婆 刻意拖小朋友啦
擺明 想同我朋友 遠離d 囉

引用:
原帖由 關心唔係用口講 於 2021-8-31 03:26 AM 發表

點解兩公婆會搞成咁?連洗衫都分開洗?點解小朋友出世之後就分房瞓?有冇咩唔開心嘅事發生過?佢又會唔會係有產後抑鬱?或者覺得你唔夠關心佢?女人幾多歲都好,做人阿媽定係做人女都一樣係要有人錫,感覺有人錫
補充一點,我都會認為男人一樣需要人錫、氹,因為男人都會有好大壓力,而有時面子問題,唔一定會講出口,就好需要感受到自己嘅女人嘅愛同關懷

今時今日呢個社會現象應該好普遍吧,上一代多數人比較窮,兩公婆要一齊涯仔女先識大,忙到咩叫辛苦同悶都唔知,分分鐘連攪野都無時間;相比而家其實好多家庭都係無病呻吟,咩都要同人比,男人又話要新鮮感,女人又話生活要儀式感,卻又矛盾認為簡單就是好;但唔諗下好多有錢人簡單嘅生活背後要好多唔簡單嘅條件先可以達成,達唔到就經常抱怨,一旦其中一方產生咁嘅心態就似早會跌入呢個死胡同,再無限 loop , 十居其九兩方生活太安穩或其中一位生在福中不知福都會有呢個問題

引用:
原帖由 關心唔係用口講 於 2021-8-31 03:26 AM 發表

分房訓係佢要求。有個女後佢同我講眼中只有她,亦拒絕夫妻生活。引致大家好多不快又嘈交。之後我接受現實慢慢就變成這樣。

引用:
原帖由 pedro45 於 2021-8-31 03:32 AM 發表

分房訓係佢要求。有個女後佢同我講眼中只有她,亦拒絕夫妻生活。引致大家好多不快又嘈交。之後我接受現實慢慢就變成這樣。
“有個女後佢同我講眼中只有她,亦拒絕夫妻生活” 

有冇理解過點解佢會咁講咁諗?好哋哋一對夫婦,點解生咗小朋友,家庭應該沒什麼得更完整,但卻變成咁?有冇了解過佢心𥚃係咪有咩不滿?什至真係產後抑鬱?

引用:
原帖由 pedro45 於 2021-8-31 02:59 AM 發表

大家撐住。一切都為左小朋友。
只是概嘆,點解一個人可以變成咁。
夜深人靜,經常都好難過。
如果咁樣嘅婚姻生活真係會好難過

結婚只係幫人養囡,揾笨柒的~!

引用:
原帖由 pedro45 於 2021-8-31 03:08 AM 發表

你說的很對。我早點明白就好。
你哋嘅成長環境點樣唔同?有好大分別?

引用:
原帖由 安迪2000 於 2021-8-31 03:09 AM 發表

好多野,當你通過歲月的磨練,才明白曬,但已過半生。So Sad
所以苦瓜咪叫半生瓜

引用:
原帖由 安迪2000 於 2021-8-31 03:15 AM 發表

愛情沖昏了頭腦
Hormones…… 所以找伴侶找性格温和嘅會好d,但有時有啲人又會覺得温和等於悶、唔夠刺激、多姿多彩……

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]