• 瀏覽: 94,101
  • 回覆: 867
  • 追帖: 29
引用:
原帖由 awwan 於 2021-8-31 05:55 PM 發表

我興趣咪去打IPSC😂,一個星期去兩晚,感覺可以幫助紓緩壓力。
係咪要有槍牌先可以去練

熱賣及精選
引用:
原帖由 關心唔係用口講 於 2021-8-31 02:43 AM 發表

唔好介意我多口,羨慕人哋恩愛、關係好、互相關心,你可能係睇唔到人哋雙方可能都付出左好多努力、好多包容,或者都有經歷過關係嘅低潮
唔好介意我多口,師兄介唔介意講下自己背景?

我都講下自己,自己結過2次婚,同現在的太太有個1歲小朋友,我都好興幸同前妻冇細路,否則現在可能都係半死不活的婚姻

我上過1啲關係小組,去過幾個社福機構, 睇過幾本書,真係改變我好多。因為第一次的婚姻,覺得有啲野 我需要學 需要改變。
真心 覺得 長久關係 係1個大課題,而一般人 拍過下拖 上網睇下學下, 父母朋友亦未必有勁人俾佢參考,真係好難有足夠水平去經營美滿婚姻。
我有同太太去婚前輔導,和上1啲關係小組,我覺得佢都係冇乜水平,正常人1個,如果我都只係以前的我,我諗只會重滔覆轍, 在婚姻中浮浮沉沉
最近睇啲教小朋友的書,發學同 婚姻相處之道,有啲相似,懂得夫妻相處 亦容易和小孩相處

引用:
原帖由 keromonkey 於 2021-8-30 03:36 PM 發表

夫妻關係到達一個無奈的地步, 感覺只因有兒女才維繫, 在溝通上, 態度上, 以至情慾上也存在矛盾, 日間很想上班, 夜間盡量夜瞓, 才可平衡, 找到自己的時間, 那一位有跟我同感嗎 ?
感同身受

白姐姐:離婚啦!

我都係咁,嘈完交關係衰過以前,返到屋企各自各,零溝通,放假又得自己一個去街,感覺好似喪偶式婚姻

引用:
原帖由 望見強勁的香腸 於 2021-8-31 06:46 PM 發表

我都係咁,嘈完交關係衰過以前,返到屋企各自各,零溝通,放假又得自己一個去街,感覺好似喪偶式婚姻
床上打交先重點

兩公婆無兒無女最自由!所有時間比晒對方,時間一長總是缺小一份記托,男會溝女,女會勾佬

引用:
原帖由 john1979 於 2021-8-31 05:37 PM 發表

女人太感性要改變,男人太理性亦要改變
社工唔係做球証,家庭本身亦唔係講道理嘅地方,公司先係講道理對錯
見到大台的膠劇,每次提及 輔導 都係膠up 錯q晒, @@ 吹脹
銭是萬能

係咪想揾個理由俾自己出軌呀?

點過以後嘅日子

引用:
原帖由 安迪2000 於 2021-8-31 03:15 AM 發表

例如有人一日到黑看垃圾電視劇,你想改為看美劇?改唔到。垃圾電視劇唔單只劇情白癡,還潛而默化引導一些錯的價值觀及人際關係,害咗自己唔知,再做埋個壞榜樣比仔女。
極度同意師兄意見

引用:
原帖由 keromonkey 於 2021-8-30 03:36 PM 發表

夫妻關係到達一個無奈的地步, 感覺只因有兒女才維繫, 在溝通上, 態度上, 以至情慾上也存在矛盾, 日間很想上班, 夜間盡量夜瞓, 才可平衡, 找到自己的時間, 那一位有跟我同感嗎 ?
我都係咁,好無奈

引用:
原帖由 哲上哲 於 2021-8-31 08:24 PM 發表

極度同意師兄意見
個人心情會好灰,力不從心

引用:
原帖由 john1979 於 2021-8-31 06:30 PM 發表

唔好介意我多口,師兄介唔介意講下自己背景?

我都講下自己,自己結過2次婚,同現在的太太有個1歲小朋友,我都好興幸同前妻冇細路,否則現在可能都係半死不活的婚姻

我上過1啲關係小組,去過幾個社福機構, 睇過幾本書,真係改變我好多。因為第一次的婚姻,覺得有啲野 我需要學 需要改變。
真心 覺得 長久關係 係1個大課題,而一般人 拍過下拖 上網睇下學下, 父母朋友亦未必有勁人俾佢 ...
社福機構叫咩名?

引用:
原帖由 estateman 於 2021-8-31 02:59 PM 發表

你嫌棄先令関糸惡劣?
你可能以為我嫌棄她又老又肥又殘,事實剛剛相反,她一向有keep,但我看的已不是外表的問題了。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]