• 瀏覽: 89,391
  • 回覆: 9
  • 追帖: 28
有咩不滿就坦誠溝通,每段感情耐咗都會平淡,如果想繼續行落去應該大家開拓共同興趣。
如果自己個心成日諗住“唔得喇、頂唔順、好悶”,若然咁啱有人主動接近,段婚姻就危危乎。

熱賣及精選
引用:
原帖由 燈泡 於 2021-8-30 11:36 PM 發表

我同樓主狀況一樣。十幾年前己發覺出問題,誠心誠意想溝通,換來是佢行佢素,無法溝通。
佢焗我守生寡,佢認為冇問題。
佢在家只會上網,不講上一句話,佢認為正常
佢私自拿晒我辛苦十多年積蓄百多萬給佢老母,佢認為理所當然。
他為佢老母,可以指鹿為馬,可以把我拳打腳踢。
還有很多很多...
十多年了,很無奈,原來這世上真有無法溝通的正常人。等小孩過2年考完DSE即走。
同情你嘅情況!希望你可以早日解脫。
我本人都已離婚,只係覺得未到迫不得已都唔好輕易放開千世姻緣,當然,盡咗力之後有時都要抽身!
你加油!未離開佢嘅依兩年都會難受,另外,動武我覺得不可接受,你應該報警。

引用:
原帖由 c9_bb 於 2021-8-31 11:01 AM 發表

最幣傾不到3句對方發脾氣呢
係咪語氣唔好,家時間唔啱?可能對方好累,或者自己好燥,都唔係傾偈嘅時機。

不過,我都唔敢講,有啲人可能比較易發脾氣。

引用:
原帖由 大大力求完美 於 2021-8-31 11:08 PM 發表

我係度想講,如果因為自己偷食而被老婆唾棄,或者因為人老珠黃而嫌棄老婆既男人,希望老婆要絕望同你地離婚唔好怨天尤人,做得出就預左!
老婆將一生青春、最靚既時間比哂你地男人,你地既自私,沒有對之專一忠誠,你地唔珍惜,被仔女唾棄,離婚孤獨是你們的命也。
講得非常好!我前夫見兩個孩子嘅時候仲會怨係我唔原諒佢!真係咁都講得出!有時唔明男人個腦咩構造!哈哈哈!

引用:
原帖由 大大力求完美 於 2021-9-1 12:21 AM 發表

希望你搵到珍惜你的男人。👍🏻
謝謝祝福!^^

引用:
原帖由 Cq17 於 2021-9-4 06:35 PM 發表

ching,你太年輕。如何你有分手或離婚的準備,便去吧。(經驗之談)
師兄,我係師姐亦唔年輕,只係奉勸其他師兄們,真係有離婚嘅心理準備先好出軌,我相信我前夫都以為我唔會離開佢所以係出面玩得咁盡,但人嘅忍耐力有限。

引用:
原帖由 面包與愛情 於 2021-9-4 11:38 PM 發表

離開人渣,當重生!單身唔一定差過已婚
認同呀!優質單身好過劣質婚姻!而家我好享受自己嘅生活!^^

引用:
原帖由 Cq17 於 2021-9-5 05:49 PM 發表

師姐,我不認同出軌是對,但如果夫妻無交流,無感覺,但孩子未大。應如果處理?
我唔係專家,唔識比意見,我個人覺得孩子比自身感覺重要,我做每一步都係為孩子。

引用:
原帖由 careprice 於 2021-10-8 04:00 AM 發表

我太太剛提出離婚。其實好無耐,我哋兩三年前已開始冇也嘢講。佢非常倔強,永遠只以為自己啱,所有嘢都係因為我引起。其實我知自己一定有問題,不懂得表達自己,好多野都放心上,不會説出口,我有嘗試改,有努力過。但發覺係冇用嘅,佢依然非常冷莫,會動不動因小事發脾氣。每蓬假日會番外母家,都不想對住大家。甘啱我年頭失業,佢對我更冷淡。我知道這天終會來的,今天又因為一些小事嘈,於是又數我的不是,話不能對我到老,要離 ...
有冇小朋友?有就再同太太傾吓,離婚對小朋友真係有影響

引用:
原帖由 careprice 於 2021-10-8 09:13 AM 發表

冇小朋友,10多年前想生,但一路唔成功,這是其中令感情變冷原因
....咁可能真係分開會好啲....放生大家....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]