• 瀏覽: 87,932
  • 回覆: 16
  • 追帖: 28
夫妻關係到達一個無奈的地步, 感覺只因有兒女才維繫, 在溝通上, 態度上, 以至情慾上也存在矛盾, 日間很想上班, 夜間盡量夜瞓, 才可平衡, 找到自己的時間, 那一位有跟我同感嗎 ?

熱賣及精選
其實去到這個階段, 生活上冇乜靈魂, 有冇出走既途徑及經驗呢 ? 出走未必係離婚咁具體, 但總要找些實質既事物去填補, 例如我現在走去上堂, 學下野及識下新朋友

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2021-8-30 05:00 PM 發表

常試下放大對方的優點, 縮小一下缺點. 

少D抱怨, 多D包容.
我有試過張一D原本係平平無奇, 甚至係差劣既, 改變左佢為欣賞角度, 但弊在弱點太多, 難以一一改變角度

遇到同病相憐既,感覺認真矛盾,既感動有人跟我思路相近,但又慨嘆有人陪我感情不幸

引用:
原帖由 sobel123 於 2021-8-30 05:27 PM 發表

每逢男女有咁嘅思路,出軋嘅機會係189%
你計得咁準既? 我真係189%..

引用:
原帖由 關心唔係用口講 於 2021-8-31 02:11 AM 發表

介唔介意講你係男定女?雙方咩年紀?結婚幾耐?唔係想八卦私隱,只係想了解下,如有冒犯 sorry 
上得來分享,不要太拘謹,小弟下年四十,大佢兩年,結左十年,小朋友八歲。 這五六年間, 經常聽到人家說什麼「不忘初心」掛在口邊,講到意義很深,在這個句語上,我真想發洩一下對它的不滿。

引用:
原帖由 RPATPAT 於 2021-8-31 02:37 AM 發表

雙方4X,結婚過10年,有一個小朋友,簡單來講雙方管教方式唔一致,立場唔同,小朋友唔鐘意我。。。講完
真係又多一樣野相同, 其實係咪這種現況的通病, 症狀基本都係咁..

引用:
原帖由 pedro45 於 2021-8-31 02:43 AM 發表

我就係咁。
家,全部我養。衫,我要自己洗。女功課一切事務,我辦。
佢煮下飯(一星期3餐左右,其餘時間要求出去食),帶女返學放學。照顧女日常生活。
自從女出世之後,分房訓,已5年。完全無夫妻生活三年。我大病入院,當時佢哋唔係香港,一句都無問,連我因乜入院都無興趣知。
頂得好辛苦。
見到你的分享, 感受到內心的難受, 亦可想而知你應該有想過出走的意圖, 有時想到人生怱怱數十載, 不是為自己幸福和開心, 到臥在病床一刻怎交代

引用:
原帖由 RPATPAT 於 2021-8-31 04:20 AM 發表

最撚仆街係呢d 用小朋友做武器對付另一半
引導個小朋友去支持佢自己既諗法, 潛移默化下便多一個人在家同你敵對般, 自問對她的關係是無奈地無法修好, 但對小朋友由衷的愛被奪去, 感覺更痛 !

引用:
原帖由 chimpanzee11 於 2021-8-31 01:54 PM 發表

點解要夜訓呢?
我喜歡寧靜地思考, 平靜的時候總覺得少野煩吧....加上早左番入房, 總有些不必要的事或會發生吧

引用:
原帖由 chimpanzee11 於 2021-8-31 02:02 PM 發表

5係話已分房訓?
咁又未

引用:
原帖由 大樹小花 於 2021-8-31 09:32 AM 發表

我睇咗咁耐,好似得特別幾個網友討論得多,樓主好似無蒲頭好耐喎🙄
我都想負責任睇晒d post, 但估唔到一晚多左三十幾版, 要俾d時間回覆

引用:
原帖由 chimpanzee11 於 2021-8-31 02:56 PM 發表

獨身主義me too,
我覺得婚姻根本就係畸形嘅組合,產生很多傷害性的附產品。。。
婚姻表面係兩個人, 但所衍生既關係及人物就幾何倍增, 任何一方面處理得不好就影響整體, 就我例子, 和她的關係轉差就是她對性及我父母的態度引發

引用:
原帖由 sme 於 2021-8-31 09:26 PM 發表

太太信咗基督教,被人洗腦,我唔知情下捐咗公司年收入十分一.
還要繼續奉獻家庭財產十分一.
為保血汗錢選擇分開.
咁做有啲過左籠, 佢冇事先同你商量下咩,或是之前關係已出現左問題

我相信大家年紀都差不多, 面對的處境都相近, 不妨講兩個最大原因導致婚姻關係走下坡, 首先係態度及價值觀, 明白這個範圍是很廣, 但最"吉中"我既係佢對我父母關係, 所謂婆媳問題, 次之係交功課, 詳細唔講, 總之唔協調, 問題一出, 就好似爛生果, 越爛越大"忽"

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]