• 瀏覽: 96,223
  • 回覆: 867
  • 追帖: 27
+3
引用:
原帖由 燈泡 於 2021-8-31 11:04 PM 發表

冷戰都未夠傷。
由冷戰走到冷漠是婚姻的盡頭,冇得救
我情況係: 生咗小朋友, 佢唔理, 大家都要返工, 放工之後小朋友一齊佢唔理,
全部交晒俾我. 我返屋企買餸煮飯, 叫佢食飯話減肥唔食, 叫佢睇住個女,
自己掛住打機, 叫我放個女喺bb床由佢自己玩.
家務唔理 放假自己做自己嘢, 唔同個女去公園玩, 日日嘈交多過食飯.
唔想喺個女面前嘈, 個女只得8個月轉變到冷暴力到離婚收場.
對方話離婚, 我諗都唔諗一口答應. 至今已分開5年冇後悔呢個決定.

_

我太太剛提出離婚。其實好無耐,我哋兩三年前已開始冇也嘢講。佢非常倔強,永遠只以為自己啱,所有嘢都係因為我引起。其實我知自己一定有問題,不懂得表達自己,好多野都放心上,不會説出口,我有嘗試改,有努力過。但發覺係冇用嘅,佢依然非常冷莫,會動不動因小事發脾氣。每蓬假日會番外母家,都不想對住大家。甘啱我年頭失業,佢對我更冷淡。我知道這天終會來的,今天又因為一些小事嘈,於是又數我的不是,話不能對我到老,要離婚。唉……

就你咁,攪到零晨四點都訓唔到。見到尼個貼,就睇吓,原來有咁多人夫妻關係都好似我咁,分房訓,大家冇嘢講,只是同屋關係,多悲哀。

引用:
原帖由 careprice 於 2021-10-8 04:00 AM 發表
我太太剛提出離婚。其實好無耐,我哋兩三年前已開始冇也嘢講。佢非常倔強,永遠只以為自己啱,所有嘢都係因為我引起。其實我知自己一定有問題,不懂得表達自己,好多野都放心上,不會説出口,我有嘗試改,有努力過。但發覺係冇用嘅,佢依然非常冷莫,會動不動因小事發脾氣。每蓬假日會番外母家,都不想對住大家。甘啱我年頭失業,佢對我更冷淡。我知道這天終會來的,今天又因為一些小事嘈,於是又數我的不是,話不能對我到老,要離 ...
有冇小朋友?有就再同太太傾吓,離婚對小朋友真係有影響

冇小朋友,10多年前想生,但一路唔成功,這是其中令感情變冷原因

引用:
原帖由 careprice 於 2021-10-8 09:13 AM 發表
冇小朋友,10多年前想生,但一路唔成功,這是其中令感情變冷原因
....咁可能真係分開會好啲....放生大家....

引用:
原帖由 HACC2017 於 2021-10-7 01:51 PM 發表

我情況係: 生咗小朋友, 佢唔理, 大家都要返工, 放工之後小朋友一齊佢唔理,
全部交晒俾我. 我返屋企買餸煮飯, 叫佢食飯話減肥唔食, 叫佢睇住個女,
自己掛住打機, 叫我放個女喺bb床由佢自己玩.
家務唔理 放假自己做自己嘢, 唔同個女去公園玩, 日日嘈交多過食飯.
唔想喺個女面前嘈, 個女只得8個月轉變到冷暴力到離婚收場.
對方話離婚, 我諗都唔諗一口答應. 至今已分開5年 ...
你哩個決定好好~

Me too!!
同佢講嘢,佢一句“得”埋嚟;唔講,佢又話你同佢冇溝通,仲要成日check住你行蹤,驚死你去滾咁。返工已經朝9晚9,喺公司又要接埋佢嚟無謂電話,收工又要報到幾時走,幾時上車幾時落車,中途電話到又問你去到邊……
自從小朋友出咗世之後就越來越冇禮貌,態度又差,又唔識尊重人,更加唔識體諒人,又唔講得笑,脾氣大不特止,仲成日搵個小朋友發脾氣……

引用:
原帖由 keromonkey 於 2021-8-30 03:36 PM 發表
夫妻關係到達一個無奈的地步, 感覺只因有兒女才維繫, 在溝通上, 態度上, 以至情慾上也存在矛盾, 日間很想上班, 夜間盡量夜瞓, 才可平衡, 找到自己的時間, 那一位有跟我同感嗎 ?
試下等佢返嚟唱歌跳舞畀佢睇 改善一下大家嘅關係

引用:
原帖由 Bigkin98 於 2021-8-30 06:35 PM 發表

勁似,但我應該嚴重少少,出街我只會拖住個仔,佢響廳,我入房按摩,佢入房,我出廳瞓梳化。
咁大鑊會好少做愛囉

引用:
原帖由 燈泡 於 2021-8-30 11:36 PM 發表

我同樓主狀況一樣。十幾年前己發覺出問題,誠心誠意想溝通,換來是佢行佢素,無法溝通。
佢焗我守生寡,佢認為冇問題。
佢在家只會上網,不講上一句話,佢認為正常
佢私自拿晒我辛苦十多年積蓄百多萬給佢老母,佢認為理所當然。
他為佢老母,可以指鹿為馬,可以把我拳打腳踢。
還有很多很多...
十多年了,很無奈,原來這世上真有無法溝通的正常人。等小孩過2年考完DSE即走。
咁仆街辛苦錢都偷

引用:
原帖由 天郎 於 2021-10-22 11:51 PM 發表

咁大鑊會好少做愛囉
傾到幾句野唔嗌交已經偷笑

引用:
原帖由 7月後的花花 於 2021-9-5 02:52 AM 發表

可唔可以帶埋我去 禪修
有冇啲資料可以介紹畀我
等我平靜下
你要明白人與人之間背後因緣互相牽引嘅道理,如果唔係你禪修緊個陣係可以平靜,但返到屋企見到另一半你又繼續燥啊。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]