• 瀏覽: 87,922
  • 回覆: 861
  • 追帖: 28
引用:
原帖由 keromonkey 於 2021-8-30 08:15 PM 發表

你計得咁準既? 我真係189%..
已有第3者。。。?

熱賣及精選
引用:
原帖由 波濤肥沃的甩頭 於 2021-8-30 10:29 PM 發表

同病相連,都係為咗個小朋友,好彩嘅我經濟獨立,當佢係同屋住客
-家人同往埋一齊。。但對大家透明?點做得到?唔講野?

引用:
原帖由 燈泡 於 2021-8-30 11:36 PM 發表

我同樓主狀況一樣。十幾年前己發覺出問題,誠心誠意想溝通,換來是佢行佢素,無法溝通。
佢焗我守生寡,佢認為冇問題。
佢在家只會上網,不講上一句話,佢認為正常
佢私自拿晒我辛苦十多年積蓄百多萬給佢老母,佢認為理所當然。
他為佢老母,可以指鹿為馬,可以把我拳打腳踢。
還有很多很多...
十多年了,很無奈,原來這世上真有無法溝通的正常人。等小孩過2年考完DSE即走。
家家有本難念的經,但如果去到咁差嘅情況,應該一早就走,早分早解脫,尋求新的幸福,唔係一定要揾過一個至叫新的幸福,即使一個人♟咗呢啲痛苦都係一種幸福

引用:
原帖由 4XGUY 於 2021-8-30 05:58 PM 發表

我都唔想同老婆有咁多接觸,話題只係個女。佢响廳睇電視我就入房用電腦。行街只拖住個女,盡量唔拖佢。
點解要咁做?師兄結左婚幾年?真係感情淡晒?

引用:
原帖由 keromonkey 於 2021-8-30 03:36 PM 發表

夫妻關係到達一個無奈的地步, 感覺只因有兒女才維繫, 在溝通上, 態度上, 以至情慾上也存在矛盾, 日間很想上班, 夜間盡量夜瞓, 才可平衡, 找到自己的時間, 那一位有跟我同感嗎 ?
基本上同你好接近,但如果你知你老婆唔開心,你都會為此憂心,咁證明你還在意她,你應該發掘共通興趣,堅持一些事情一起去做,我就最基本堅持一起食晚餐,往後要10-11pm 才食,用餐時必然會有溝通,無所不談,最能引起共鳴就係講是非,我一向不喜歡按摩,我老婆好需要,每次她邀請我一起去,我都拒絕,近來我有跟她去,大家又多樣共同活動,按完例牌買堆宵夜(其實係晚餐)回家一齊食,又可以再溝通下,有時夜麻麻凌晨過後仲要一齊出街買榴連回家即開即食。
維繫感情不是單方面付出的,你都要自問有無行多一步,付出多一點努力?我讚承每個人都需要有私人空間私人時間,但你還記得當初要成家的初心嗎?

引用:
原帖由 關心唔係用口講 於 2021-8-31 02:13 AM 發表

介唔介意講你咩年紀?結婚幾耐?唔係想八卦私隱,只係想了解下,如有冒犯 sorry 
雙方4X,結婚過10年,有一個小朋友,簡單來講雙方管教方式唔一致,立場唔同,小朋友唔鐘意我。。。講完

引用:
原帖由 seeseegirls 於 2021-8-30 11:16 PM 發表

唔講都唔知原來咁多人都係咁,我都係,我唔想交流,避得就避,好彩佢唔佢管我
咁即係佢同你一樣想法?介唔介意講你係男定女?雙方咩年紀?結婚幾耐?唔係想八卦私隱,只係想了解下,如有冒犯 sorry 

引用:
原帖由 RPATPAT 於 2021-8-31 02:37 AM 發表

雙方4X,結婚過10年,有一個小朋友,簡單來講雙方管教方式唔一致,立場唔同,小朋友唔鐘意我。。。講完
聽落好sad.  因為同小朋友管教方式唔一致,所以掐滅成咁?

引用:
原帖由 RPATPAT 於 2021-8-31 02:37 AM 發表

聽落好sad.  因為同小朋友管教方式唔一致,所以搞成咁?

我就係咁。
家,全部我養。衫,我要自己洗。女功課一切事務,我辦。
佢煮下飯(一星期3餐左右,其餘時間要求出去食),帶女返學放學。照顧女日常生活。
自從女出世之後,分房訓,已5年。完全無夫妻生活三年。我大病入院,當時佢哋唔係香港,一句都無問,連我因乜入院都無興趣知。
頂得好辛苦。

引用:
原帖由 藍痴瘋 於 2021-8-30 11:22 PM 發表

都怪結婚時沒深思熟慮,依家想揾人呻吓都冇,人生就係咁樣灰灰暗暗,有時真係好羨慕人地
唔好介意我多口,羨慕人哋恩愛、關係好、互相關心,你可能係睇唔到人哋雙方可能都付出左好多努力、好多包容,或者都有經歷過關係嘅低潮

引用:
原帖由 波濤肥沃的甩頭 於 2021-8-30 10:29 PM 發表

同病相連,都係為咗個小朋友,好彩嘅我經濟獨立,當佢係同屋住客
好sad,如果係咁樣過下半世

引用:
原帖由 山下大樹根 於 2021-8-30 11:42 PM 發表

結婚多久?只能說每一段感情都來之不易,溝通是最好的方法沒有人是完美的,換位思考很重要
換位思考、真誠溝通、互相包容,俾對方感受到自己嘅關懷,俾對方感受佢對自己嚟講係好重要

引用:
原帖由 前晚捉牛牛 於 2021-8-31 12:19 AM 發表

結婚從來不比單身幸福,當然單身也有單身煩惱
圍城,有人係外面想衝入去,有人係𥚃面卻想衝出嚟

引用:
原帖由 關心唔係用口講 於 2021-8-31 02:40 AM 發表

聽落好sad.  因為同小朋友管教方式唔一致,所以搞成咁?
簡單來講係囉,係咪覺得好無稽?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]