• 瀏覽: 15,876
  • 回覆: 99
  • 追帖: 6
之前阿妹堅持要讀上去,最後我地都係屈服左比佢繼續讀埋個全日制
佢就黎開學,學費都幫佢交埋,諗住佢可以自己做返part time又好幫人補習又好咁搵自己既生活費
我同阿爸阿媽都唔係想佢搵錢搵到可以交埋家用個隻,但求佢夠自己洗自己食就得啦
依家疫情又好返好多,又就黎開學一定都多人搵補習老師

阿妹話佢一個星期只係會幫人補習一日,但係佢明明返學只係要返兩日咁其他時間拎黎做咩?
我以為佢會話佢功課好忙唔得閒幫人補習,點知佢話:咁我都係搵你地比零用錢我架啦,我洗乜咁勤力幫人補習?其他時間我拎去同朋友去街好過啦

都唔知點解成25歲都仲可以咁依賴屋企人,買貴野又係返黎問我地拎錢,學費又係屋企幫佢交埋,仲要每個月都要屋企比零用錢佢
仲以為自己係中學生咩,可以咁理直氣壯問屋企拎零用錢…

熱賣及精選
引用:
原帖由 dolly囉 於 2021-8-30 11:08 AM 發表

之前阿妹堅持要讀上去,最後我地都係屈服左比佢繼續讀埋個全日制
佢就黎開學,學費都幫佢交埋,諗住佢可以自己做返part time又好幫人補習又好咁搵自己既生活費
我同阿爸阿媽都唔係想佢搵錢搵到可以交埋家用個隻,但求佢夠自己洗自己食就得啦

阿妹話佢一個星期只係會幫人補習一日,但係佢明明返學只係要返兩日咁其他時間拎黎做咩?
我以為佢會話佢 ...
25歲重要屋企養? 你阿妹生得好様衰冇男人要?

引用:
原帖由 dolly囉 於 2021-8-30 11:08 AM 發表

我以為佢會話佢 ...
慈母多敗兒

讀書吾係對所有人都有用,現在香港社會已經睇到啦掛,吾好再比d這行業人士或白痴L吾導。

我朋友有個宅女兒,畢業後閒在家,父母講明只照顧食和住,其他消費開支自己負責,卒之一段時間後自動自覺搵工作,因為見多了人和事,性格也開朗了很多

老豆老母生之前唔係對佢有好多承諾,話要照顧仔女一生一世嘅咩,而家講過又唔算數,冇本事就咪撚學人生啦仆街。

係咪讀專科

引用:

我以為佢會話佢 ...
近年來在香港讀書會讀壞腦,我屋企2個(一子一女)大學畢業2/3年,全部躺平,一蚊家用都冇。停工一年多要佢哋揾野做彩你都傻,話仲有得吃(即我哋兩老仲做得可以啃老)唔使緊張!
所以,現代子女在香港讀書的父母,最好像我這樣打算:早作自掘定墳墓,無慾無求適可而止。

以上也是我對香港教育的社會控訴!家長們,有緣見到此帖,請多思量考慮,子女應否受香港讀書教育!
(利申,子女升大前還是勤勞上進乖乖聽話)

其實要成功做到一條廢柴  家人幫助唔少的

躺平,因為身平?

引用:
原帖由 豹王之王 於 2021-8-30 03:58 PM 發表

其實要成功做到一條廢柴  家人幫助唔少的
x2

引用:

我以為佢會話佢 ...
睇到最後先知原來個妹成25歲....真係O左咀!
25歲仲係只識得玩同訓!將來好大機會變廢人

引用:

我以為佢會話佢 ...
25 歲咁大比條毛咩

25歲咁大個要問爸媽拎錢
唔怕被人笑咩

提示:支持鍵盤翻頁左 右