• 瀏覽: 1,614
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
本主題由 海邊的快樂小魚 於 2021-9-25 11:54 AM 使用 提升卡 道具
我是家中長兄,對下有三個妹妹,她們無論在學業,戀愛及事業均出色過我,所以我父母自然對我這個身為家中長兄極度不滿,屢次遭到批評,而無論我做甚麼事情,他們都看不起我
我深知身為家中長兄,父母對我期望非常高,面對父母的責罵又不可駁咀,兼且要做一個好榜樣給三個妹妹看,又要照顧及關心三個妹妹,所以壓力非常之大

唔知各位師兄師姐,有冇是身為家中的長兄/長女而你們又如何處理呢啲來自父母的壓力

熱賣及精選
引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-8-24 10:54 PM 發表

我是家中長兄,對下有三個妹妹,她們無論在學業,戀愛及事業均出色過我,所以我父母自然對我這個身為家中長兄極度不滿,屢次遭到批評,而無論我做甚麼事情,他們都看不起我
我深知身為家中長兄,父母對我期望非常高,面對父母的 ...
我有個親戚,佢係大佬,同你情況差唔多。父母咩都會話係佢錯。
問題係,既然冇可能做到令父母滿意,心知肚明,咁點解仲要白白去受呢啲壓力呢?
當耳邊風啦,聽完就算,唔好咁上心。我親戚搬佐唔同父母住之後就再冇呢啲壓力問題。因為佢唔再care。

引用:
原帖由 遠古女巫 於 2021-8-25 09:03 PM 發表

我有個親戚,佢係大佬,同你情況差唔多。父母咩都會話係佢錯。
問題係,既然冇可能做到令父母滿意,心知肚明,咁點解仲要白白去受呢啲壓力呢?
當耳邊風啦,聽完就算,唔好咁上心。我親戚搬佐唔同父母住之後就再冇呢啲壓力問題。因為佢唔再care。
估唔到都有同路人
做大佬的壓力非同小可,所以你的建議很好,對父母的批評真是不要太上心,以免自己辛苦

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-8-25 10:35 PM 發表

估唔到都有同路人
做大佬的壓力非同小可,所以你的建議很好,對父母的批評真是不要太上心,以免自己辛苦

引用:
原帖由 不想忘記 於 2021-8-25 10:46 PM 發表

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2021-8-24 10:54 PM 發表

我深知身為家中長兄,父母對我期望非常高,面對父母的 ...
人比人比死人.........take it easy ,善用阿 Q 精神

真人真事,我有個親戚 有 1 仔兩女,仔做大,讀書做工樣樣都平平庸庸,已婚,兩公婆冇細路住公屋,疫前年年都去旅行,日常生活都好識享受,自得其樂

二妹係學霸,會考 20 狗幾 30 分,理工會計系畢業,現時月入 > 50K ,細妹亦唔差,律師樓做 Admin,人工唔低

成人嘅世界冇簡單,作為一個有責任嘅男人,只能堅持。

壓力真係非常大

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]