• 瀏覽: 5,618
  • 回覆: 23
  • 追帖: 2
三年前結婚到而家同佢屋企人一起住公屋,佢地有名,我同b女未加名入去。聽聞可以我地一家三口排隊申請公屋,資料我都填左,等佢搞掂埋入息聲明就交資料。但係佢一拖再拖,冇穩定工就話難搞,有穩定工又話難搞。我問佢係咪真係成世人同父母住埋一起?
因為同62不合,如我有小小積蓄,死出去捱貴租都好過日日擔驚受怕。自問我地兩人都唔係咩方面專業人士,自知以後工作收入都不會高,冇能力供私樓。唯有申請公屋。
我唔知佢做餐飲 搵公司整個入息聲明有幾難,我問:係咪要逼我同你離婚,等我帶個小朋友單親家庭申請?
真係絕望,已經浪費左三年,仲要等幾耐?諗唔到仲有咩方式可以令佢配合。

引用:
原帖由 深海來了草稿 於 2021-8-21 01:21 AM 發表
三年前結婚到而家同佢屋企人一起住公屋,佢地有名,我同b女未加名入去。聽聞可以我地一家三口排隊申請公屋,資料我都填左,等佢搞掂埋入息聲明就交資料。但係佢一拖再拖,冇穩定工就話難搞,有穩定工又話難搞。我問佢係咪真係成世人同父母住埋一起?
因為同62不合,如我有小小積蓄,死出去捱貴租都好過日日擔驚受怕。自問我地兩人都唔係咩方面專業人士,自知以後工作收入都不會高,冇能力供私樓。唯有申請公屋。
我唔知佢做餐 ...
同得公屋仔結婚就預咗㗎啦。

鬼叫妳結婚之前唔睇清楚佢係一個咩人先咩,怪得邊個?

引用:
原帖由 深海來了草稿 於 2021-8-21 01:21 AM 發表
我唔知佢做餐 ...
佢點解唔申請?
入息有冇超額?

可能佢對你無信心,覺得你唔識打理一頭家,例如唔識清潔家居同管理財政,即係佢娘親嘅工作。
反正佢睇唔到自立門戶嘅生活舒適過宜家。

嫁錯郎

改嫁啦。

引用:
原帖由 87er 於 2021-8-21 11:22 AM 發表

佢點解唔申請?
入息有冇超額?
申請到又唔知派去邊,派咗屋現有公屋又要除名
第時佢老爺奶奶瓜咗,假設得佢老公一個獨仔又除咗名,間屋冇人承繼要俾返房署,可能佢宜家間屋地點好好,俾返房署就好唔抵

引用:
原帖由 20687254 於 2021-8-22 11:12 PM 發表

申請到又唔知派去邊,派咗屋現有公屋又要除名
第時佢老爺奶奶瓜咗,假設得佢老公一個獨仔又除咗名,間屋冇人承繼要俾返房署,可能佢宜家間屋地點好好,俾返房署就好唔抵
兩老未必照顧到B女,
但可以睇住B女,
返學放學可以接送下。

其實佢之前係咪結咗婚未離婚?  同前妻有名係層樓度未用?

其實你自己申請都得,唔需要煩佢。
之後先諗諗有冇需要加佢名。

引用:
原帖由 87er 於 2021-8-23 09:37 AM 發表

兩老未必照顧到B女,
但可以睇住B女,
返學放學可以接送下。
冇講清楚,呢個家庭嘅矛盾真係好大好大。首先我小姑仔超級厭惡佢老豆,打算去台灣讀書+發展,我99等我地都搬走曬,佢就自己返廣州老家住,避我62。62份人勁多粗口,咩都管都鬧

引用:
原帖由 沙漠沉睡的鈴羊 於 2021-8-23 01:29 PM 發表
其實佢之前係咪結咗婚未離婚?  同前妻有名係層樓度未用?
咁又唔係,其實佢就係唔想去搵人同佢做證明,佢怕麻煩

引用:
原帖由 日子都係要捱 於 2021-8-23 11:24 PM 發表
其實你自己申請都得,唔需要煩佢。
之後先諗諗有冇需要加佢名。
冇離婚情況下,可以自己同細路一起申請?

引用:
原帖由 深海來了草稿 於 2021-8-24 01:45 AM 發表

冇離婚情況下,可以自己同細路一起申請?
估計需要報已婚 但唔一定要一齊申請。
理論上應該可以 但排11年以上,有機會11-15年。
睇你要求高唔高,要新樓 跟「正規矩」 就係要等。
你又係咪ok?接受到。

入定紙囉,等到時 有消息 可能你老公 會改變主義呢
大前提係忍左先 ~ 結婚前又唔諗清楚,小朋友最受影響呀

或者小朋友大啲 你再番出社會工作 兩公婆 可以儲錢一齊搬
香港人供樓係一世 咁排公屋點會可以係幾年架事。

聽聞申請緊 最後選擇放棄
可以優惠價錢 暫租 某類型廉租屋3~5年。
但目的係想人自強 儲錢買樓並唔係扶貧。

最近先講緊 #單親媽~3個小朋友申請緊唔拎老綜自力更生,
及後入咗「中轉屋」都係房屋福利政策 一種,仲拎左8000津貼 增傢俬。

住左唔夠半年 又大肚。男人精子從何以來。個媽媽好似講到8000可以養大個小朋友咁~
扶貧扶不了的是人心~

加油努力啦!女子本小,為母則剛。你會係佢哋嘅「偶像」

引用:
原帖由 日子都係要捱 於 2021-8-24 07:30 AM 發表

估計需要報已婚 但唔一定要一齊申請。
理論上應該可以 但排11年以上,有機會11-15年。
睇你要求高唔高,要新樓 跟「正規矩」 就係要等。
你又係咪ok?接受到。

入定紙囉,等到時 有消息 可能你老公 會改變主義呢
大前提係忍左先 ~ 結婚前又唔諗清楚,小朋友最受影響呀

或者小朋友大啲 你再番出社會工作 兩公婆 可以儲錢一齊搬
香港人供樓係一世 咁排公屋點會可以係幾年架 ...
好多謝你咁詳細回復,我係打算幫小朋友報全日班,我就出去做下pt。等我夠錢租屋同買傢俬,我就會搬出去住。排公屋都係有個後備係度,因為我地連首期都冇,人工又唔高,只怕好難供私樓。第日情況好啲嘅話,就會考慮抽居屋。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]