• 瀏覽: 18,394
  • 回覆: 134
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 好鐘意講廣東話 於 2021-8-20 09:01 AM 發表

係經濟方面佢一定比我有優勢,所以有時候去佢屋企,都覺得幾自卑,千幾呎既私樓,而我只係五百呎既居屋
我都係住千幾尺私樓,而且亦有間6百尺居屋,我也是普通基層人士,只係樓價上升快,買得早,私樓當年買入 也不用八百萬。所以你也不用自卑。

不過留低父母在港 問題大,可能一世自怨,而且移了 望住女方一家齊齊整整,如果移,應該帶埋父母吧。

熱賣及精選
引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-8-20 10:35 AM 發表

我都係住千幾尺私樓,而且亦有間6百尺居屋,我也是普通基層人士,只係樓價上升快,買得早,私樓當年買入 也不用八百萬。所以你也不用自卑。

不過留低父母在港 問題大,可能一世自怨,而且移了 望住女方一家齊齊整整,如果移,應該帶埋父母吧。
我父母同我講絕對唔會移民,之後最多等疫情好左返大陸住,都好反對我移民

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-8-20 10:35 AM 發表

你就好啦!我就慘,生係個樓價高企時代,買間居屋都有排我供

引用:
原帖由 好鐘意講廣東話 於 2021-8-20 11:01 AM 發表

你就好啦!我就慘,生係個樓價高企時代,買間居屋都有排我供
我都要供架,還差二百幾萬

醫院仲有好多護士妹妹溝,不過建議你自報政見時,畢竟黃藍誓不兩立

引用:
原帖由 電梯冰凍的高峰 於 2021-8-20 05:42 PM 發表

醫院仲有好多護士妹妹溝,不過建議你自報政見時,畢竟黃藍誓不兩立
可以話你知,大部份年輕既醫護都係黃,就算係年紀比較大既都有一半係黃,而我就係較少有係藍,不過我都盡量唔同同事講政治,因為真係勢孤力弱

一睇就知係祟洋無腦港女,呢D比人洗腦的港女無得救溝通唔到,早分早著,就算結左婚都遲早離

引用:
原帖由 好鐘意講廣東話 於 2021-8-19 08:44 AM 發表

同女朋友拍左五年拖,大家都係做護士,都視大家為結婚對象,期間有開心過,有吵過,更加因為大家既政見唔同而分開過,最後都係唔捨得對方而復合,去到今年年頭,佢有移民英國既打算,我起初以為佢講下,我都試過去打擊佢,話去到英國好難適應,就算我哋適應到,我哋屋企人呢!估唔到佢啲屋企人好支持佢移民英國,真係唸住全家人都移民,佢同我講,只要我肯同佢移民到英國,就會同我結婚,佢想之後我哋仔女都可以接受英國既教育,如 ...
梗係分手啦!

佢唔係唔捨得你,
係未揾到個更啱key。

引用:
原帖由 好鐘意講廣東話 於 2021-8-19 08:44 AM 發表

同女朋友拍左五年拖,大家都係做護士,都視大家為結婚對象,期間有開心過,有吵過,更加因為大家既政見唔同而分開過,最後都係唔捨得對方而復合,去到今年年頭,佢有移民英國既打算,我起初以為佢講下,我都試過去打擊佢,話去到英國好難適應,就算我哋適應到,我哋屋企人呢!估唔到佢啲屋企人好支持佢移民英國,真係唸住全家人都移民,佢同我講,只要我肯同佢移民到英國,就會同我結婚,佢想之後我哋仔女都可以接受英國既教育,如 ...
黑護?

引用:

分啦!

政見唔同,反映大家觀念分歧。
相處落去味又吵架。

引用:
原帖由 好鐘意講廣東話 於 2021-8-19 07:04 PM 發表

佢都唔想離開我
行動很誠實,真正嘅愛會為對方著想,佢明知你父母唔識英文,明知你愛錫父母,都堅持唔移民就分手,好明顯佢愛自己多過愛你好多啦。講真,佢父母過左英國,佢未來都有居留權,既然有後路,點解要堅持立即走,唔係香港陪你?反而真係愛你,應該立即同你結婚,有咩事可以帶埋你走。如果佢唔係因為犯左法趕住著草而走,我睇唔到佢點愛你。

引用:
原帖由 好鐘意講廣東話 於 2021-8-19 16:26 發表

佢好堅持話我唔移民就分手,加上佢成家人都有移民唸法,不過我知佢都好痛苦
樓主本身都晤會想移民,香港還有雙親,樓主女朋友都系先想自己及家人。

要點選擇,樓主心中有數,5年感情晤好想得咁大件事,為了就女朋友去移民放棄雙親,我覺得好不智,
好大機會晤會有好結果。

留香港生活,認識其他女性朋友,感覺會踏實好多。

做呢行你愁冇女?

引用:
原帖由 不基含情的妹頭 於 2021-8-20 07:53 PM 發表

梗係分手啦!

佢唔係唔捨得你,
係未揾到個更啱key。
已經分左

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]