• 瀏覽: 13,209
  • 回覆: 93
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 淺黃 於 2021-8-17 06:30 PM 發表

樓主咁得意嘅,寫d野出嚟迫人鬧自己,唔通好鍾意俾人鬧🤔

熱賣及精選
引用:
原帖由 真巧世界 於 2021-8-18 12:26 PM 發表

仔仔原則上無錯,但就好冇禮貌,有時講野都要睇對象,老人家愛鍚兒孫有時真係會情不自禁見到就欖左先,當然現在疫情衛生好重要,但仔仔既說話會傷害到老人家既自尊心,覺得你地嫌棄佢。同埋仔仔吾應該用宜種口吻對長輩講野,冇大冇細,你地應該放枝消毒野係門口噴手,或者教仔仔主動帶佢地去洗手抹下汗,而且仔仔個句你好臭,係人聽到都吾開心,何況係出自個孫呢。
有道理,夠中肯,希望你呢番說話樓主受教啦

引用:
原帖由 blueberry0511 於 2021-8-18 05:36 PM 發表

童言無忌冇辦法,老人家吾通沖個涼先同個孫玩咩 ⋯ 也是冇辦法。
我只知以前D聰明新抱會”扮”話下個小朋友冇禮貌再借D意帶老爺奶奶去洗手間洗吓手然後皆大歡喜。吾知從那時開始香港人個個開口埋口要不投訴要下鬧人。
你好有智慧,一招化解左危機

引用:
原帖由 七個幼稚的魚蝦 於 2021-8-18 09:48 AM 發表

唔關事,個post嘅主旨係《仇老》姐
係樓主仇老,將個行為推落個仔度,將自己仇老行為推得一乾二淨。

引用:
原帖由 兩生花 於 2021-8-19 09:12 AM 發表

係樓主仇老,將個行為推落個仔度,將自己仇老行為推得一乾二淨。
洗腦post, 三幾日就有,洗大曱甴

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2021-8-17 04:57 PM 發表

前兩日老爺奶奶 走左上黎屋企,仲熱到身水身汗

老爺見到阿仔個陣就諗住衝埋去攬住我個仔

不過阿仔就推開老爺, 大叫「你好臭呀!!! 媽咪教未洗手同換衫就唔好抱抱」 之後就走左返入房

老爺平時都有食開煙習慣, 汗水同煙"除"  

點知奶奶就 ...
大家既然係一家人,就唔應該有成見。
大家互相尊重和關愛。

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2021-8-18 10:37 AM 發表

返工搵食無計啦
咁咪好委屈你個仔,為糧支個客成身屎味都要哽。

支持樓主。

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2021-8-17 04:57 PM 發表

前兩日老爺奶奶 走左上黎屋企,仲熱到身水身汗

老爺見到阿仔個陣就諗住衝埋去攬住我個仔

不過阿仔就推開老爺, 大叫「你好臭呀!!! 媽咪教未洗手同換衫就唔好抱抱」 之後就走左返入房

老爺平時都有食開煙習慣, 汗水同煙"除"  

點知奶奶就 ...
新抱對老爺奶奶一定係甘.....
如果掉轉係對住公公婆婆 (你老豆老母), 你又覺得有冇問題先?

引用:
原帖由 七個幼稚的魚蝦 於 2021-8-19 09:13 AM 發表

洗腦post, 三幾日就有,洗大曱甴
你又up乜

引用:
原帖由 工廠男 於 2021-8-18 11:54 PM 發表

其實一直都有自大冇禮的人。
但,從前會知自己狂妄,會為自己隱惡揚善。
現代人連重點錯乜都唔知,仲要放上網威威叻叻,連自知之明都冇,簡直瘋狂。
早已把華民族的家想忘得一乾二淨了。

引用:
原帖由 9個外圍的膠樽 於 2021-8-19 02:12 AM 發表

我個仔7 歲時候番大陸, 我阿爸煮d野勁難食又唔衛生, 但我個仔都食埋佢, 之後偷偷同我講唔想阿爺唔開心。
你教子有方,能為其他人着想,孩子長大,前途無限。

你還忘了教兒子尊老

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2021-8-18 10:37 AM 發表

返工搵食無計啦
原來你覺得搵食重要過父母!對唔住,唔係你父母。

引用:
原帖由 噢艾絲 於 2021-8-18 10:38 AM 發表

maybe 阿仔咁樣推開係唔禮貌
但係點解咁大個人都無衛生常識先
你有責任教仔,無責任教老公嘅父母!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]