• 瀏覽: 1,074
  • 回覆: 11
呢個問題一直存在好耐(由有記憶至現在),但我一直選擇漠視,一來我分唔清誰對誰錯,二來我唔知要點解決(準確來講,我選擇解決的話,風險好大)。
但係哩排,我嫲嫲成日都同我分析我阿媽邊到做得唔啱(其實有D位佢好似講得啱,但我覺得雙方都以偏概全),仲叫我同我媽解釋,如果我並唔想知唔想做?係咪好不負責任?如果我覺得我嫲嫲係想揾我support 佢,係咪太小人?

你阿嫲就唔啱啦~
婆媳關係從來係兩個人之間既事, 唔好搞到個男人(即你老豆), 更加唔應該搞埋個孫女 (即係你)~
叫你阿嫲有咩恩怨自己搵你阿媽, 你唔好加隻腳落去~

問你阿嫲想唔想入安老院

你冇野做到 佢地積落既恩怨唔係靠分析下就搞得掂 你Y嫲叫你同Y媽解釋係為左啖氣 你幫Y嫲講野只會令你Y媽條氣更加唔順 關係更加惡化 扮唔知企中間維持現狀先至最好 要預左佢地不和到死果日 唔洗怕佢地關係唔好 咁多年佢地都慣

引用:
原帖由 idk1212 於 2021-8-11 01:35 PM 發表
呢個問題一直存在好耐(由有記憶至現在),但我一直選擇漠視,一來我分唔清誰對誰錯,二來我唔知要點解決(準確來講,我選擇解決的話,風險好大)。
但係哩排,我嫲嫲成日都同我分析我阿媽邊到做得唔啱(其實有D位佢好似講得啱,但我覺得雙方都以偏概全),仲叫我同我媽解釋,如果我並唔想知唔想做?係咪好不負責任?如果我覺得我嫲嫲係想揾我support 佢,係咪太小人?
你有幾大呀?如果太細年紀你咪話我唔識呢啲啊咁囉。

引用:
原帖由 泡泡果 於 2021-8-11 01:47 PM 發表
你阿嫲就唔啱啦~
婆媳關係從來係兩個人之間既事, 唔好搞到個男人(即你老豆), 更加唔應該搞埋個孫女 (即係你)~
叫你阿嫲有咩恩怨自己搵你阿媽, 你唔好加隻腳落去~
感覺佢而家做傳是非人咁~

引用:
原帖由 atang 於 2021-8-11 03:05 PM 發表
問你阿嫲想唔想入安老院
係喎咁樣講都好,提醒佢諗吓。

引用:
原帖由 井底加加速寶寶 於 2021-8-11 03:54 PM 發表
你冇野做到 佢地積落既恩怨唔係靠分析下就搞得掂 你Y嫲叫你同Y媽解釋係為左啖氣 你幫Y嫲講野只會令你Y媽條氣更加唔順 關係更加惡化 扮唔知企中間維持現狀先至最好 要預左佢地不和到死果日 唔洗怕佢地關係唔好 咁多年佢地都慣
真係唔好加入意見,就算加入意見都柔和嘅,兩邊擺平嘅就得。

引用:
原帖由 idk1212 於 2021-8-11 01:35 PM 發表
唔好插手,2邊唔係人

聽完阿嘛講就算,唔好得閒無事走去辣阿媽,一陣阿媽以為你係阿嘛陣營的人,同阿嘛會關係更惡劣,佢地婆媳關係唔惡劣都惡劣左幾十年,無解的了

不插手不插話

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]