• 瀏覽: 26,119
  • 回覆: 152
  • 追帖: 2
本身大學讀垃圾科 英文唔叻 冇乜技能
見到紀律部隊又加人工
入境散仔都有22k
可能份濕鳩office工做十年先有呢個人工
點解私人市場咁閪
明明知道自己唔啱做政府工
明明都想係私人市場發展下
父母都退休 佢地仲要冇乜積蓄
我一個要養三個 交租交水電煤俾家用
我打份萬幾蚊嘅工
唔好講儲錢 係根本唔夠洗
我成日諗係咪要做地產做保險考政府工先係唯一出路
唔係想怨父母 但係唔明點解佢地打左成世工
可以銀行連一萬蚊都冇
你地兩個養我一個都話辛苦
我搵得萬零蚊要養你地
我係咪已經冇將來

熱賣及精選
鐵一般事實
有錢家庭d仔女既時間同未來先係屬於自己, 我d有錢fd根本無比家用養父母呢個terms.
窮人只有養父母導致循環貧窮

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-8-11 11:04 AM 發表

見到紀律部隊又加人工
入境散仔都有22k
點解私人市場咁閪
我打份萬幾蚊嘅工
唔係想怨父母 但係唔明點 ...
性格缺定命運

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-8-11 11:04 AM 發表

見到紀律部隊又加人工
入境散仔都有22k
點解私人市場咁閪
我打份萬幾蚊嘅工
搵個有錢女 就能解決了!

叫你父母申請綜援or長者生果金。

樓主嗰句「唔明打咗成世工,戶口可以連一萬蚊都無」,其實我覺得,如果要你中六畢業就出嚟做嘢,唔供你讀大學,又唔使俾零用錢你應付校園生活,咁佢哋至少可以慳20萬。

引用:

見到紀律部隊又加人工
入境散仔都有22k
點解私人市場咁閪
我打份萬幾蚊嘅工
地盤囉

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-8-12 12:21 AM 發表

樓主嗰句「唔明打咗成世工,戶口可以連一萬蚊都無」,其實我覺得,如果要你中六畢業就出嚟做嘢,唔供你讀大學,又唔使俾零用錢你應付校園生活,咁佢哋至少可以慳20萬。
以樓主自私只識得怨天怨地嘅人佢又點會明!

引用:

見到紀律部隊又加人工
入境散仔都有22k
點解私人市場咁閪
我打份萬幾蚊嘅工
勇敢向父母說不,唔好俾父母道德綁架。

父母如果零資產,完全有資格申請綜援,足夠父母衣食沒憂。

引用:
原帖由 4player 於 2021-8-12 08:14 AM 發表

以樓主自私只識得怨天怨地嘅人佢又點會明!
獨子月搵萬零蚊,沒女友,沒家庭,做父母點可以咁無良迫佢俾家用,養父母。
父母五、六十歲,自己搵份工自己養自己。如果七十歲以上,申請綜援養自己,減少獨子負擔。

引用:
原帖由 Demetrius 於 2021-8-12 12:21 AM 發表

點只20萬阿,就算窮養每月都要3000蚊啦, 當養到佢18歲都要60萬啦,佢讀得水泡科,斷估都唔會有獎學金拎到。

佢要養父母,但佢父母都有父母要養 佢都識講父母打左成世工,一萬蚊都無啦,咪就係因為要養大佢,打成世工連一萬蚊都冇囉

引用:

見到紀律部隊又加人工
入境散仔都有22k
點解私人市場咁閪
我打份萬幾蚊嘅工
既然改變唔到,咁就吸取佢地教訓 好好改變生活。 好多人處境一樣,但佢地就諗到方法脫困。你都有機會可以做到

你怨佢地係正常既,如果佢地唔係你口中既咁樣,你就唔會得萬幾蚊人工啦
所以唔好怨
你可以去改變自己

咁呢個係你個人問題喎,點解你當年唔努力讀書大學唔讀醫生律師會計師呢?到出嚟做嘢搵唔到錢就怨天尤人,仲要話唔想養父母

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]