• 瀏覽: 7,417
  • 回覆: 24
純粹想分享下忍左呢個屋企15年加上最近母親離世,真係壓力爆煲但係又唔知點算好,比2個家姐恰到冇左半條人命,基本上受左咩氣都收收埋埋,一忍就忍左15年,起初我都會試下搵人幫,搵過社工、長輩、屋企人或者報警都無補於事,15年前開始比人毒打,過住行屍走肉既生活,每日既過程就係反學放學反屋企睇佢心情好唔好,唔好就打咁樣,基本上隨手令到既物品我都硬食過,呢個生活持續左7年左右,呢7年裡面,簡直係地獄,同時令我曾經好憎我阿媽,不過後尾果8年先知原來得我阿媽會聽我講嘢同埋信我,之後係果8年我係屋企就鐘意痴住阿媽同埋同佢講多左自己啲野,係果8年的確係冇點比人打,但係多左比人罵,晏晝諗住同啲fd打陣機都話我嘈住佢,出街又話我街童,打波又話做埋啲冇意義既野,搞到好似呼吸都有罪咁,之後見啲親戚見我唔講嘢又係度話我。只可以講冇左老母連係屋企唯一既依靠都冇埋。

最後,其實好多細節位都冇講仲有同親戚既關係同埋屋企既野都味講

引用:
原帖由 古時異山羊 於 2021-8-10 07:35 PM 發表
純粹想分享下忍左呢個屋企15年加上最近母親離世,真係壓力爆煲但係又唔知點算好,比2個家姐恰到冇左半條人命,基本上受左咩氣都收收埋埋,一忍就忍左15年,起初我都會試下搵人幫,搵過社工、長輩、屋企人或者報警都無補於事,15年前開始比人毒打,過住行屍走肉既生活,每日既過程就係反學放學反屋企睇佢心情好唔好,唔好就打咁樣,基本上隨手令到既物品我都硬食過,呢個生活持續左7年左右,呢7年裡面,簡直係地獄,同時令 ...
你今年15歲?

過去的已過去,
展望將來。

Bad family members. 

你幾多歲?
或者你可諗下過往做過咩事點解令到家人咁憎你呢?

有能力就自己搬啦
如果無,就要忍下,多出街少留屋企.
除左返工/學,做下義工,戶外活動.........

引用:
原帖由 古時異山羊 於 2021-8-10 07:35 PM 發表
純粹想分享下忍左呢個屋企15年加上最近母親離世,真係壓力爆煲但係又唔知點算好,比2個家姐恰到冇左半條人命,基本上受左咩氣都收收埋埋,一忍就忍左15年,起初我都會試下搵人幫,搵過社工、長輩、屋企人或者報警都無補於事,15年前開始比人毒打,過住行屍走肉既生活,每日既過程就係反學放學反屋企睇佢心情好唔好,唔好就打咁樣,基本上隨手令到既物品我都硬食過,呢個生活持續左7年左右,呢7年裡面,簡直係地獄,同時令 ...
你有兩個家姐你係細佬?

引用:
原帖由 87er 於 2021-8-10 10:25 PM 發表

你今年15歲?

過去的已過去,
展望將來。
15歲咁細個咩?

引用:
原帖由 樓上小裙 於 2021-8-11 04:24 PM 發表
有能力就自己搬啦
如果無,就要忍下,多出街少留屋企.
除左返工/學,做下義工,戶外活動.........
唔知係咪真係15歲,係點有能力搬?

有能力自己搬出去吧

夠18就行出去, 自己獨立生活..  好好對自己, 別讓過去影響以後, 重新搵過一個屬於自己既家...

廿幾三十年, 中三畢業, 已經可以出去工作養活自己, 擔起成頭家...

如果學校或者親戚都幫你唔到, 你要自救
先係你諗下佢地打你嘅原因, 係佢地燥? 定你真係錯?
如果單純係佢地燥, 咁佢係家暴, 你大可以報警, 唔使怕, 因為當你報咗警
佢地會收歛, 亦有真正社工跟進, 或者會同你搵到個地方住
但如果佢鬧你嘅野, 又真係你有唔啱, 你要改啦
媽媽都走咗, 大個就要生性D, 不能再依靠媽媽
有需要再搵大人傾下

搬走吧

引用:
你分得到 話 同 罵 嗎? 打機糟到人丶唔好做街童丶少打波多讀書 做有意義嘅嘢⋯ 點睇都係為你好 吧⋯

住保良局咯。

唯有發奮脫貧窮出去自己住

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]