• 瀏覽: 15,945
  • 回覆: 121
阿媽愈嚟愈早煮飯,4點幾煮,5點前就煮好夜晚飯。

但我又唔會咁早食飯,我多數都6點幾先食,同佢反映完又唔聽,下次都係咁....

好煩,搞到我要特登整熱啲餸嚟食,都唔知可以點.... 其實我真係唔想食凍既餸...

熱賣及精選
引用:
原帖由 茄汁豉乜味豆 於 2021-8-9 03:57 PM 發表

但我又唔會咁早食飯,我多數都6點幾先食,同佢反映完又唔聽,下次都係咁....

好煩,搞到我要特登整熱啲餸嚟食,都唔知可以點.... 其實我真係唔想食凍既餸...
以後自己煮啦🤷🏼‍♂️咁咪可以鍾意幾時食都得囉🤷🏼‍♂️煮埋阿媽嗰份,仲可以幫佢根治埋過早煮飯嘅壞習慣🤷🏼‍♂️Winwin雙贏🤷🏼‍♂️👍🤗

引用:
原帖由 茄汁豉乜味豆 於 2021-8-9 03:57 PM 發表

老人痴呆先兆,快d帶伯母睇E生

家務都唔做,仲煮你
亞媽米。嫌佢煮飯煮
得早,下次你自己煮,
叫你亞媽攤頭下咁先
係既麻。

亞媽幫洗米,放煲。。你遠程手機開煮。 調40~60分鐘。

引用:
原帖由 封樓盲俠花滿樓 於 2021-8-9 04:57 PM 發表

以後自己煮啦🤷🏼‍♂️咁咪可以鍾意幾時食都得囉🤷🏼‍♂️煮埋阿媽嗰份,仲可以幫佢根治埋過早煮飯嘅壞習慣🤷🏼‍♂️Winwin雙贏🤷🏼‍♂️👍🤗
如果一個返工或返學另一個負責煮飯你咁講就無賴左啲了。每個家庭成員都各有本份,各司其職各盡其責,調轉可唔可以叫煮飯的去返工搵錢返學讀書?

引用:

吾好食佢煮,自己煮😅

引用:

好L易解決。
我識個朋友,佢放工好夜。
佢同我講,用湯碗裝冷飯凍菜加上熱水就有熱飯餸食,仲唔會口渴添。

引用:

買個燜燒/保溫壺,用之前用熱水焗焗,再倒晒啲水先將飯餸加入去,1,2個鐘食都仲熱不用翻蒸。。
P.S.唯一係怕有些餸菜會焗得再熟啲變色。

請珍惜。總有一日,係會失去。

如果真係唔想嘅,就學會自己煮啦。

媽媽好

引用:

老人家無勢藝, 又驚手腳論盡, 煮唔切飯你食, 所以早啲煮飯~

老人家通病黎,所有時間都會不斷向前提早,
你自己買個蒸焗爐一次蒸返熱佢,一係早d食飯。

母愛真偉大

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]